Prima pagină » International » Ședință de urgență, organizată de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pe tema războiului din Fâșia Gaza
Ședință de urgență, organizată de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pe tema războiului din Fâșia Gaza

Ședință de urgență, organizată de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pe tema războiului din Fâșia Gaza

30 oct. 2023, 12:50,
în International

Luni, 30 octombrie 2023, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va organiza o ședință de urgență cu privire la invazia terestră a Fâșiei Gaza de către Israel.

Anunțul a fost făcut de surse diplomatice pentru CNN, care au observat textul solicitării venite din partea Emiratelor Arabe Unite.

Ședință de urgență, organizată de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite

Important de menționat este faptul că ordinea de zi a Consiliului de Securitate pentru mâine, 31 octombrie 2023, are o întâlnire programată după-amiaza pentru „Situația din Orientul Mijlociu, inclusiv chestiunea palestiniană”.

Nu este momentan foarte clar dacă această reuniune va avea loc concomitent ori separat de întâlnirea de urgență cerută de arabi.

Reuniunea de urgență vine după ce 120 de țări au votat vineri, 27 octombrie 2023, o rezoluție a Națiunilor Unite, prezentată de Iordania, care a cerut un „armisțiu umanitar susținut” în Gaza.

Statele Unite ale Americii au fost una dintre cele 14 țări care au votat împotriva rezoluției, 45 de țări, inclusiv România, s-au abținut.

Sâmbătă, 28 octombrie 2023, ministerul de externe al Emiratelor Arabe Unite a condamnat operațiunile terestre ale Israelului în Gaza și a cerut o încetare imediată a focului, potrivit agenției de presă de stat din Emiratele Arabe Unite, WAM.

Rezoluţia care cere încetarea imediată a focului în Gaza este adoptată cu o majoritate covârșitoare

Așadar, vă reamintim faptul că Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, 27 octombrie 2023, cu o majoritate covârşitoare, rezoluţia fiind fără caracter obligatoriu, propusă de Iordania, care cere un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi Hamas şi acces pentru ajutoare umanitare în Gaza, potrivit presei internaţionale.

Rezoluţia a fost adoptată cu 120 de voturi pentru, 14 împotriva şi 45 de abţineri.

Rezoluţia cere o încetare imediată a focului în Gaza, eliberarea tuturor civililor, protecţia civililor şi a instituţiilor internaţionale şi asigurarea trecerii în siguranţă a ajutorului umanitar în Gaza.

Statele Unite, Israel, Austria, Croaţia, Republica Ceha, Fiji, Guatemala, Ungaria, Israel, Insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Papua Noua Guinee, Paraguay, Tonga au votat împotriva rezoluţiei introduse de Iordania.

Alţi patruzeci şi cinci de membri s-au abţinut, inclusiv Canada, care a introdus un amendament care ar fi condamnat mai explicit Hamas şi „luarea de ostatici”.

Alte abţineri notabile au inclus Germania, care a susţinut ferm Israelul în război, şi Regatul Unit.

Un amendament pentru a adăuga o condamnare a Hamas a fost respins. Dintre cei 193 de membri, 88 au votat pentru amendament, 55 au votat împotriva şi 33 s-au abţinut, dar era nevoie de două treimi pentru că măsură să fie adoptată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *