O ședință de urgență a fost convocată la Ministerul Sănătății, la care participă Ludovic Orban şi Nelu Tătaru.
Premierul Ludovic Orban a ajuns în urmă cu puţin timp la Ministerul Sănătăţii, acolo unde are loc o şedinţă de urgenţă în contextul tragediei care s-a produs sâmbătă la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Întâlnirea vine după ce, sâmbătă seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu la secţia de ATI, unde erau internaţi pacienţi cu COVID-19.
În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, este transferat, duminică, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.
Managerul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț va plăti cu funcția
Premierul Ludovic Orban a declarat că managerul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț va plăti cu funcția sau penal dacă în urma anchetei se va dovedi că acesta este vinovat.
„Spun eu, în momentul de faţă, că ancheta va stabili responsabilităţile. În cazul în care se va considera că este responsabil, va trebui să răspundă, indiferent cum răspunde: cu funcţia sau să răspundă penal. Asta o stabileşte ancheta penală. (…) Din punct de vedere managerial, din simple informaţii care s-au văzut, chiar declaraţiile sale, pentru că e simplu: managerul spitalului a declarat, a anunţat că se fac modificări pentru a se creşte capacitatea de tratare cu 4 paturi. Este declaraţie că se efectuează lucrări”, a declarat Orban.
În incendiul izbucnit sâmbătă seara la secţia de ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au murit zece persoane, iar alte şapte persoane au fost grav rănite, printre care şi medicul de gardă de la ATI, care a suferit arsuri grave pe circa 40% din suprafaţa corpului.
Au murit 10 persoane și alte 7 fiind rănite în incendiul de la Piatra Neamț
Conform unor surse din ancheta, o cauză a producerii incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț ar fi suprasolicitarea unui injectomat din secţia de Terapie Intensivă. Informația nu este una oficială. În incendiul de la Piatra Neamț au murit 10 persoane, alte 7 fiind rănite şi transportate la Iași şi în Belgia.
Conform surselor, la baza incendiului sta un injectomat de administrare a medicamentaţiei care ar fi fost depăşit din punct de vedere tehnologic şi care s-a supraîncălzit la secţia de Terapie Intensivă. Acesta este un dispozitiv vital în secțiile ATI și nu numai și unul dintre primele despre care presa a scris că lipsește, în momentul izbucnirii pandemiei.
Cadre medicale și angajați ai Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț confirmă că una dintre ipotezele incendiului de sâmbătă noapte, în care au murit 10 oameni și au fost răniți încă 7, ar fi suprasolicitarea unui injectomat din secția ATI.
Alexandru Rafila, după tragedia de la Piatra Neamț: „Această problemă ar putea să se repete”
După tragedia de la Piatra Neamț, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a decis să vorbească despre situația spitalelor din România. El susține că majoritatea sunt vechi și au nevoie de multe intervenții, pentru a putea reuși să susțină aparatura de ultimă generație.
„Spitalul are o structura aprobată de DSP și orice modificare trebuie notificată și aprobată de DSP. Nu știu dacă în această situație discutăm de o modificare a structurii”, a spus Alexandru Rafila.