Prima pagină » National » Ședinţă de guvern anunțată de Ludovic Orban. Ce acte sunt pe ordinea de zi
Ședinţă de guvern anunțată de Ludovic Orban. Ce acte sunt pe ordinea de zi

Ședinţă de guvern anunțată de Ludovic Orban. Ce acte sunt pe ordinea de zi

16 iul. 2020, 09:47,
Cristian Zavastin, în National

Ședinţă de guvern anunțată de Ludovic Orban. Guvernul se reuneşte în şedinţă astăzi, la ora 17.00, pentru a aproba acte normative aferente Programului de relansare economică.

Premierul Orban a anunţat în cadrul şedinţei extraordinare a Guvernului în care s-a aprobat prelungirea stării de alertă, că Executivul va dezbate astăzi actele normative necesare pentru implementarea Programului de relansare economică pe care l-a anunţat.

„Păstrăm şedinţa de guvern de joi. Şedinţa de guvern de joi va fi dedicată actelor normative pentru implementarea Programului de relansare economică ‘Reclădim România’ şi celorlalte acte normative de pe ordinea de zi obişnuită”, a afirmat Orban.

Ședinţă de guvern anunțată de Ludovic Orban: Sprijin pentru marile companii

În cadrul şedinţei de guvern de joi, ar putea fi aprobat, între altele, un act normativ privind sprijinirea companiilor mari, discutat deja în Executiv.

Premierul Ludovic Orban spune că schema de ajutor de stat stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari a primit aprobare din partea Comisiei Europene şi va fi adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

„Am primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari, care nu sunt IMM-uri, şi vom adopta, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, actul normativ”, a declarat Orban.

Premierul a precizat că actul normativ vine în sprijinul companiilor şi al angajaţilor.

„La nivel european a fost adoptat programul SURE care finanţează anumite categorii de cheltuieli de măsuri active, în special ceea ce este cunoscut în Germania sub numele de Kurzarbeit, pe care noi îl traducem în România – program flexibil de muncă.

Dacă o companie are probleme, i s-au redus comenzile, i s-a redus cifra de afaceri să zic cu 70% ca să nu dea afară oamenii (…) în situaţii de criză declanşate de nişte factori care vor dispărea în timp pe perioada crizei respective dacă un angajator nu are nevoie de un angajat 20 de zile, ci are nevoie de el doar 16 zile, 16 zile îl plăteşte angajatul, sau 14 zile sau 12 zile, restul îl plăteşte statul din fondul de şomaj”, a explicat Orban.

Ludovic Orban a adăugat că această schemă de sprijin funcţionează pe o perioadă de timp limitată, cât există criza şi efectele acesteia.

„Intenţionăm, în maxim două săptămâni, să adoptăm ordonanţa”, a arătat premierul.

Orban a afirmat că, în prezent, sunt puse la punct schemele de susţinere pentru întreprinderile mici şi mijlocii, fiind deja adoptat în Guvern un memorandum în acest sens pentru investiţii şi capital de lucru

Fără alte restricții în starea de alertă

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că, odată cu păstrarea stării de alertă din România nu vor fi introduse noi restricții iar măsurile de prevenție vor fi păstrate. De asemenea acesta a afirmat că proiectul de hotărâre și măsurile au fost aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

„Nu introducem nicio restricție nouă, păstrăm aceleași măsuri (…). S-a derulat procedura. Am avut grupul tehnico-științific și s-a realizat împreună cu Centrul Național de Comandă și Conducere a Intervenției, Nota de fundamentare, pe motivația de ce trebuie să fie prelungită starea de alertă și a măsurilor care trebuie să fie implementate pe parcursul stării de alertă. Proiectul de hotărâre și măsurile au fost aprobate în cadrul CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – n.red.) și urmează să supunem spre aprobare proiectul de hotărâre de guvern”, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *