Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Stilul de viață sedentar a crescut în toată Europa în ultimii 15 ani
Stilul de viață sedentar a crescut în toată Europa în ultimii 15 ani

Stilul de viață sedentar a crescut în toată Europa în ultimii 15 ani

28 aug. 2020, 09:22,
BZI.ro, în Sanatate

Sedentarismul a crescut în Europa. Un studiu realizat în mai multe țări europene estimează creșterea inactivității fizice între 2002 și 2017 la 8% în medie, vârsta de 35-44 de ani cuprinde persoanele la care lipsa de activitate fizică a crescut cel mai mult în această perioadă.

Publicat în BMC Public Health, studiul se bazează pe date din patru sondaje privind evoluția comportamentelor sedentare, colectate de cercetători de la Universitatea King Juan Carlos (Spania). În total, cercetarea reunește răspunsurile a 96.004 adulți în vârstă de 50 de ani, în medie, în toată Uniunea Europeană (UE), într-o perioadă cuprinsă între 2002 și 2017.

În 2002, procentul adulților care au fost inactivi pentru mai mult de 4:30 pe zi a fost de 49,3% și 54,3% în 2017, se spune în studiu. Această creștere se dovedește a fi mai mult sau mai puțin semnificativă în funcție de țară: proporția de adulți sedentari a crescut, de exemplu, cu 3,9% în Spania și cu 7,4% în Germania. În Franța, această creștere a urcat la 17,8% și la 22,5% în Marea Britanie.

Sedentarismul a crescut în Europa

„Cercetările noastre indică faptul că prevalența comportamentului sedentar a crescut în Europa și acest lucru ar putea avea implicații importante pentru sănătatea tuturor statelor europene”, avertizează prof. Xián Mayo, care a condus cercetarea.

În perioada 2002 – 2017, 55,6% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani și 58,3% dintre copiii de 18-24 ani s-au declarat inactivi fizic. Grupa de vârstă în care sedentarismul a crescut cel mai mult în 2017 a fost de 35-44 de ani, trecând de la 43,7% la 50,4% în decurs de 15 ani. Stilul de viață sedentar a fost evidențiat și la 52,2% dintre bărbați, față de 49,5% dintre femei.

„Această prevalență a inactivității fizice ar putea fi legată de faptul că oamenii interacționează din ce în ce mai mult cu tehnologii precum smartphone-uri și servicii de streaming în timpul muncii și al jocului. Descoperirile noastre sugerează că, pe lângă încurajarea activitate fizică, guvernele ar trebui să se concentreze pe reducerea timpului pe care oamenii îl petrec pe zi”, concluzionează autorii.

Preocuparea cercetătorilor este cu atât mai importantă cu cât studiul lor se bazează pe auto-rapoarte, care cred că ar putea subestima adevărata prevalență a comportamentului sedentar în toată Europa.

Cu aproximativ 3,2 milioane de decese la nivel mondial în fiecare an, inactivitatea fizică este considerată unul dintre cele mai grave flagele de sănătate din secolul XXI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *