Se pare că în timpul pandemiei COVID-19 din România, securitatea din perioada de tristă amintiră a reînviat. Concret, tot mai mulţi romani îşi spionează vecinii şi anunţa organele abilitate dacă aceştia nu poartă mască.
Cetăţenii cu spirit justiţiar îşi fac tot mai simţită prezenţa. Pe fondul unei creşteri alarmante a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19, autorităţile au impus noi reglementări. Poliţiştii au, în aceste momente, un ajutor nesperat din partea cetăţenilor care pur şi simplu îşi toarnă vecinii care nu respectă regulile.
Romanii îşi spionează vecinii dacă poartă mască
Românii care aleg să nu poarte mască nu se confrunta doar cu Poliţia ci şi cu vecinii sau cetăţenii justiţiari. Într-o statistică făcută, numărul persoanelor care îi reclama pe cei care nu respectă regulile a devenit simţitor mare. Reclamaţiile sunt făcute atât în online cât şi la Telverde pus la dispoziţie de către autorităţi. Cele mai multe reclamaţii vin de la oameni care spun că cei din jurul lor nu poartă masca de protecţie. Momentan, nici Guvernul nu ştie să explice concret în ce locaţii, situaţii, ne putem da jos măştile de protecţie. Totuşi, din aceste considerente, romanul pare să fi readus la viaţa practicile securităţii lui Ceauşescu. Pentru că nu e clar când şi unde putem să ne dăm masca jos în aer liber, oamenii au luat pe cont propriu responsabilitatea şi îşi fac singuri dreptate.
Aşadar, au început să reclame persoanele care că nu poartă mască pe stradă. Atât pe reţelele de socializare, cât şi la telefonul verde, sunt făcuţi de ruşine cei care încalcă regula.
În magazine, personalul are o grijă în plus
În magazine, situaţia este mult mai clară. La nivel de ţară există obligativitatea purtării măştii în spaţiile interioare. Orice persoană care intră într-un spaţiu comercial este obligat să folosească masca de protecţie. Din aceste considerente, personalul angajat în spaţiile comerciale au o sarcină în plus. Pe lângă faptul că, până acum, stăteau cu ochii vigelenti asupra persoanelor care aveau intenţia de a-i lăsa fără marfă, acum angajaţii au în atribuţia postului şi verificarea măştilor de protecţie.
Maria Gâlcă, vânzătoare magazin: Nu ai idee câte persoane intră în magazin fără mască. Maxim 5-6 persoane dacă intră. Le atragem atenţia şi le spunem să şi-o pună.
În ultima săptămână au fost înregistrate 148 de apeluri la telefonul verde, dintre care 29 au fost confirmate. Doar ieri, au fost înregistrate 30 de sesizări. 63 de reclamaţii au fost şi sub formă de dovezi foto şi video. Doar 11 dintre ele au fost confirmate de poliţişti.
Cei care contestă purtarea măştii le fac zile grele nu doar celor vigilenţi, ci şi poliţiştilor. La Bacău, un bărbat a refuzat să se legitimeze. În ajutorul său au mai sărit alţi doi bărbaţi, care la fel nu purtau mască, aşa că poliţiştii au avut nevoie de întăriri.
2080 de amenzi au fost date în Bucureşti, în trei zile de controale în stradă.
România se confrunta cu un al doilea val de COVID
România se confrunta cu apariţia unui al doilea val de COVID. Autorităţile romane trag un semnal de alarmă şi spun că spitalele au ajuns să fie pline, iar secţiile de Terapie Intensivă înregistrează un grad tot mai mare de ocupare. Până astăzi, 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), potrivit știrioficiale.ro.
155.630 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.