Prima pagină » National » Sectorul IT din România pierde tot mai mult teren! „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”

Sectorul IT din România pierde tot mai mult teren! „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”

11 sept. 2024, 16:18,
în National

Dacă ne-am obișnuit în anii trecuți să vedem o creștere continuă a sectorului IT, în primul semestru din 2024 acesta a stagnat, menținându-și procentul de 7,8% în formarea PIB.

În prima jumătate a anului 2024, sectorul IT din România și-a menținut ponderea de 7,8% în formarea PIB, fără a contribui la creșterea economică, potrivit datelor INS. Deși IT-ul a avut o evoluție impresionantă în ultimii ani, cu o creștere de 20% în 2022, mult peste avansul PIB-ului, în prima jumătate a anului 2024 volumul de activitate a stagnat comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Specialiștii consideră că această stagnare este cauzată de o combinație de factori externi și de modificările fiscale introduse anul trecut în domeniul comunicațiilor și informațiilor.

Sectorul IT a stagnat la 7,8% din PIB

Mihai Matei, membru în Consiliul Director al Asociației Patronale din Industria de Software și Servicii (ANIS), a explicat într-un interviu că această evoluție poate fi văzută ca o corecție a pieței, atrăgând atenția asupra pierderii competitivității României în regiune, din cauza eliminării facilităților fiscale. Începând cu 1 noiembrie 2023, angajații din IT au început să plătească impozit pe venit pentru salariile care depășesc 10.000 de lei brut, fiind totuși scutiți de contribuțiile la Pilonul 2 de pensii, contribuția fiind opțională.

Scăderea în sectorul IT s-a resimțit în special în trimestrul al doilea al anului 2024, când volumul de activitate a înregistrat o scădere a indicelui de producție la 98,2, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Mihai Matei a subliniat că era de așteptat ca ritmul de creștere rapidă din anii anteriori să încetinească, însă rezultatele sunt mult sub estimările optimiste anterioare. Contextul global instabil, războiul din Ucraina, modificările în obiceiurile de muncă și concedierile din industrie au influențat negativ evoluția sectorului.

Angajările au încetinit

Industria IT, fiind una de suport, este direct afectată de scăderile din industria generală, iar această corelație se observă și în scăderea comenzilor industriale. În special comenzile din Germania, un partener economic important pentru România, au scăzut, ceea ce a dus la o diminuare a producției industriale cu 0,9% în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Dinamica negativă din industrie s-a reflectat și în cifra de afaceri a serviciilor de piață prestate în principal către întreprinderi, care a scăzut de la un indice record de 177,7 în decembrie 2023 la 143,4 în iunie 2024. În plus, restructurările companiilor tech la nivel global, inclusiv cele ale unor mari jucători precum Oracle, NTT Data România și Cognizant, au afectat și piața locală de IT. Angajările au încetinit, iar numărul angajaților din IT a scăzut de la 147.900 în octombrie 2023 la 145.600 în iunie 2024.

Modificările fiscale adoptate de Guvern, precum eliminarea facilităților pentru sectorul IT, au dus la creșterea costurilor salariale și, implicit, a prețurilor, afectând competitivitatea României față de alte țări din regiune, cum ar fi Polonia, Ungaria, Cehia sau Bulgaria.

În iunie 2024, România a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi anuale din Uniunea Europeană în sectorul serviciilor (-6,6%), fiind depășită doar de Grecia (-6,7%). Această evoluție negativă contrastează puternic cu creșterile înregistrate în alte state membre, cum ar fi Malta, Lituania sau Luxemburg.

Dacă ne-am obișnuit în anii trecuți să vedem o creștere continuă a sectorului IT, în primul semestru din 2024 acesta a stagnat, menținându-și procentul de 7,8% în formarea PIB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`