Prima pagină » National » Sectorul HoReCa vor avea parte de o schemă de ajutor la peste 1 an de când a început pandemia! Cum primesc patronii bani de la stat
Sectorul HoReCa vor avea parte de o schemă de ajutor la peste 1 an de când a început pandemia! Cum primesc patronii bani de la stat

Sectorul HoReCa vor avea parte de o schemă de ajutor la peste 1 an de când a început pandemia! Cum primesc patronii bani de la stat

29 iun. 2021, 12:05,
în National

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a anunţat aşteptata schemă de ajutor pentru sectorul HoReCa, sector puternic afectat de pandemia de COVID-19. Așadar, la 1 an după ce sutele de mii de patroni din industria menţionată mai sus se plângeau de faptul că au afacerile închise şi că au nevoie de ajutor de la stat, Năsui a făcut mult aşteptatul anunţ.

Conform ministrului, procesul de aplicare pentru schema de ajutor este una uşoară şi se traduce prin depunerea a maximum 3 documente.

Ce documente trebuie să depui pentru a lua ajutor de la stat dacă ai afaceri în HoReCa

Conform postării publicate de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, schema de ajutor de stat este una simplă. Pentru a putea primi bani de la Guvern, administratorul firmei trebuie să depună 3 documente şi anume autorizaţia de funcţionare din 2019 şi 2020, un raport de expertiză. Altfel spus, nu există ideea că, dacă depui primul, primești mai mulţi bani:

„Procesul de aplicare este foarte simplu şi în întregime online. Nu vă trebuie decât maximum 3 documente: autorizaţia de funcţionare din 2019 şi 2020, şi un raport de expertiză despre provenienţa pe CAEN-uri a cifrei de afaceri pe care o poate furniza orice expert contabil sau auditor. Banii nu se vor da pe principiul primul venit, primul servit, ci vor fi daţi pentru toată lumea. Dacă se depăşeşte bugetul, vor fi împărţiţi proporţional la toţi. Deci nu există niciun stimulent să aplice cineva la începutul perioadei de aplicare şi nici la final”, a precizat Năsui.

Care este data limită la care poţi aplica pentru ajutorul dat de guvern pentru HoReCa

Conform aceluiaşi ministru, data limită la care poţi aplica pentru a putea cere ajutor de la guvern este 20 iulie. Ministrul Năsui a publicat şi un tutorial pentru a putea explica modalitatea prin care administratorii HoReCa pot cere ajutor de la stat:

„Pentru a uşura cât mai mult viaţa oamenilor care aplică pentru aceste despăgubiri avem aici un tutorial video care arată pas cu pas cum se face o aplicaţie pentru această schemă. Sfatul meu este să-l urmăriţi şi apoi să faceţi aplicaţia, pentru că nu contează momentul în care o faceţi, aveţi la dispoziţie până pe 20 iulie. În plus faţă de video, suntem alături de dumneavoastră să vă răspundem la toate întrebările. Colegul meu, Paul, va face o sesiune de răspunsuri la întrebările dumneavoastră pe pagina de Facebook a Ministerului economiei astăzi de la ora 11:30 până la ora 14:00”, a arătat Claudiu Năsui.

În altă ordine de idei, conform autorităţile, ajutorul de stat este estimat la 500 de milioane de euro, în echivalentul în lei.

Patronii HoReCa se confruntă cu o scădere a cifrei de afaceri și cu lipsa de personal calificat

Incă de la începutul pandemiei, domeniul HoReCa a fost puternic afectat. Altfel spus, autorităţile au luat decizia de a închide restaurantele, barurile sau hotelurile. Patronii s-au plâns incă de la început de faptul că, prin aceste măsuri, au scăzut cifrele de afaceri dar şi că milioane de români, cei care lucrau în domeniu, au rămas fără locuri de muncă.

După ce domeniul HoReCa și-a reluat activitatea, o altă problemă a apărut în peisaj. De data aceasta, patronii se plâng că nu mai găsesc personal calificat. O bună parte dintre cei care şi-au pierdut locul de muncă în pandemie s-au reorientat către alt domeniu sau au plecat din țară.

„Este anunț pus de vreo lună, dar nu a venit nimeni la interviu. Nu vor să lucreze în domeniu, au plecat în străinătate ori s-au reprofilat. Asta s-a întâmplat din cauza pandemiei. Firmele din domeniu au supraviețuit cu livrările la domiciliu, însă angajații nu au vrut toți să rămână în firme. E o criză de personal în acest domeniu în momentul de față”, susține Alex Sbancu, bucătar cu peste 10 ani de experiență, angajat la un restaurant din centrul Iașului.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a ajuns în atenția publică după ce a publicat mai multe imagini video dintr-o unitate militare. Aflat într-o vizită în Brașov, la fabrica de avioane, ministrul a pus pe Instagram imaginile care au stârnit o revoltă în rândul oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024