Prima pagină » International » Sectoarele din Europa care au câștigat și cele care au pierdut în urma războiului comercial
Sectoarele din Europa care au câștigat și cele care au pierdut în urma războiului comercial

Sectoarele din Europa care au câștigat și cele care au pierdut în urma războiului comercial

03 apr. 2025, 23:59,
Redacția BZI în International

Piețele globale, afacerile și relații geopolitice îndelungate au fost aruncate în haos joi, la o zi după anunțul președintelui american Donald Trump cu privire la noua politică tarifară a SUA, iar Europa nu a fost scutită de efecte, relatează CNBC într-un material în care vorbește despre principalii câștigători și pierzători ai măsurilor stabilite de liderul de la Casa Albă.

Președintele Trump a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele din UE, în timp ce Regatul Unit, care are o relație comercială cu SUA mai echilibrată, a fost vizat de tarife mai mici, de 10%. Toate privirile se concentrează acum pe cât de amplă va fi riposta și pe nivelul până la care poate ajunge conflictul.

Majoritatea analiștilor sunt de acord că, dintr-o perspectivă economică, există puțini – sau poate deloc – câștigători într-o încetinire a creșterii și o fragmentare a relațiilor comerciale. Totuși, joi au existat sectoare europene care s-au făcut remarcate – pozitiv sau, după caz, negativ.

Bunurile de lux

Indicele Stoxx Luxury 10 din Europa a scăzut cu 4,8% până la ora 14:45 la Londra. Acțiunile Burberry s-au redus cu peste 8%, în timp ce LVMH a scăzut cu 4,8%, iar proprietarul Gucci, Kering, a scăzut cu 5%.

Produsele de lux se află direct în raza de atac a tarifelor anunțate de Donald Trump, întrucât sunt fabricate frecvent în Europa și exportate apoi în SUA.

Într-o notă de joi, analiștii de la Citi au avertizat că producătorul german de încălțăminte Birkenstock, brandul italian de fashion Brunello Cucinelli și compania daneză de bijuterii Pandora se numără printre cele mai expuse nume din sector, în condițiile în care SUA reprezintă o pondere cuprinsă între 31% și 47% în vânzările acestor firme.

Producătorii de alimente și băuturi

UE descrie SUA drept o „destinație majoră” pentru produse alimentare și băuturi ca vinul, berea, băuturile spirtoase, ciocolata, brânza și uleiul de măsline.

AB InBev, cel mai mare producător de bere din lume, și-a văzut acțiunile scăzând cu 0,6%, joi, în timp ce Pernod Ricard și Heineken au înregistrat scăderi de 2,5%, respectiv 1,3%. Tate & Lyle, care operează una dintre cele mai mari rafinării de zahăr din lume, a scăzut cu 2,6%.

Germania

În 2024, Germania a fost în UE cel mai mare exportator de bunuri către SUA.

Țara europeană este casa unor producători majori de automobile, printre care BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz și Porsche, iar de joi au intrat în vigoare taxele americane de 25% la importurile de mașini fabricate în afara Statelor Unite.

Robin Winkler, economist-șef la Deutsche Bank Research, i-a avertizat joi pe clienți că „nu există nicio îndoială că anunțul de aseară cu privire la tarife (…) este o veste proastă pentru economia germană”.

„Totuși, surpriza negativă nu constă atât în impactul tarifului direct”, a spus el, menționând că piețele se așteptau la taxe reciproce de 20%.

„Cu toate acestea, taxele mult mai mari ale SUA asupra importurilor din Asia, de 50% sau mai mult, sunt o surpriză reală și implică un șoc comercial global mai puternic decât ne așteptam noi și majoritatea observatorilor. Indirect, acesta este un șoc negativ și pentru Germania”, a adăugat Winkler.

Retail

O mulțime de retaileri, care vând haine, pantofi, bunuri de uz caznic, electronice și nu numai, au lanțuri globale de aprovizionare cu sediul în Asia. Țări din sudul și din sud-estul continentului, inclusiv Cambodgia, Vietnam, Indonezia, Bangladesh și Sri Lanka, sunt pline de fabrici care produc articole de îmbrăcăminte și alte produse pentru companii ca H&M sau Adidas – și au fost lovite de unele dintre cele mai mari taxe dintre cele anunțate de SUA, în unele cazuri de mult peste 40%.

Transportul maritim

Firmele de logistică și transport maritim, care depind de sănătatea economiei globale, vor resimți impactul în contextul previziunilor larg răspândite cu privire la o încetinire a comerțului.

Maersk, gigantul danez din sector, a explicat că noua politică tarifară a SUA îi va face pe clienții săi să fie mult mai prudenți într-un mediu economic mai fragil.

Acțiunile Maersk s-au redus joi cu 9,5%, în timp ce Hapag-Lloyd și DSV au scăzut cu 8%, respectiv 6,5%.

Băncile

Sectorul bancar a fost unul dintre cele care au înregistrat cele mai slabe rezultate joi în Europa, cu indicele regional Stoxx Banking prăbușindu-se cu 4,52%.

Sectorul este sensibil și la încetinirea creșterii globale, și la temerile legate de potențiale recesiuni sau de un război comercial mai amplu.

Banca britanică Standard Chartered, care are o expunere mare în Asia, a scăzut cu 10%. Acțiunile HSBC s-au redus cu 7,5%.

Industria auto

Tarifele anunțate de Donald Trump pentru importurile de automobile fabricate în afara SUA au intrat în vigoare joi, cu un nivel de 25%, și au acutizat pierderile recente ale multor companii majore de pe mapamond.

Volkswagen, Grupul Mercedes-Benz și BMW ale Germaniei se tranzacționau la un nivel cu 2% mai mic joi după-amiază. Stellantis, companie listată la Milano care are în portofoliu branduri ca Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler și Peugeot, a scăzut cu 3,5%.

Se crede că un război comercial tot mai mare va avea un impact profund pentru industria auto, având în vedere nivelul înalt de globalizare a lanțurilor de aprovizionare și dependența de operațiunile de producție din Mexic și America de Nord.

Valutele europene

Valutele europene s-au numărat printre puținele câștigătoare ale zilei de joi. În raport cu dolarul, euro și lira sterlină au atins maxime ale ultimelor șase luni, în timp ce francul elvețian a înregistrat cel mai bun nivel după jumătatea lunii octombrie.

Sectorul farmaceutic

Medicamentele și produsele farmaceutice se numără printre principalele produse exportate de UE către SUA. Industria fost ferită de tarifele pe care le-a anunțat Donald Trump miercuri, dar liderul de la Casa Albă a spus că sectorul ar putea fi supus unei analize care să ducă în cele din urmă la introducerea de taxe.

Indicele Stoxx Pharmaceuticals and Biotechnology a scăzut cu circa 1,9% joi. În schimb, jucătorii britanici GSK și AstraZeneca au înregistrat creșteri de 2,7%, respectiv 1,5%.

Utilitățile

Acțiunile sectorului european de utilități, care tradițional joacă mai defensiv în perioadele în care există turbulențe pe piață, erau cu 2,6% mai mari în timpul tranzacțiilor de joi după-amiază.

Engie din Franța și Iberdrola din Spania s-au numărat printre principalii performeri ai sectorului, cu ambele înregistrând creșteri de circa 2,7%. În cazul Iberdrola a fost stabilit un record pentru ultimele 52 de săptămâni.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Ce imagini a publicat Rebeca Lăzărescu, fosta iubită a lui Vlad Pascu, după moartea lui Rareș Ion, zis și Castron
Playtech.ro
Câtă drojdie se pune la cozonaci. Secretul pentru a ieşi pufoşi şi copţi în mijloc
observatornews.ro
Ce droguri a consumat Rareş Ion în garajul lui Maru, dealerul lui Vlad Pascu. Concluzia legiştilor după autopsie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Anunț de la Casa de Pensii. Document obligatoriu pentru pensionari
SportpeSurse
Boupendza a apărut la antrenament și i-a lăsat în stare de șoc pe colegi! Ce au descoperit
Playtech.ro
Mihaela Tatu nu s-a putut abţine! Ce spune despre Mirela Vaida, care i-a luat emisiunea: 'Să mă uit la tine şi să…
Dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`