Prima pagină » Actualitate » Secţiile de Terapie Intensivă nu mai fac față cererilor de bolnavi COVID-19. Pacienţii nevoiţi să aştepte să ocupe un pat
Secţiile de Terapie Intensivă nu mai fac față cererilor de bolnavi COVID-19. Pacienţii nevoiţi să aştepte să ocupe un pat

Secţiile de Terapie Intensivă nu mai fac față cererilor de bolnavi COVID-19. Pacienţii nevoiţi să aştepte să ocupe un pat

12 nov. 2020, 11:04,
George Cristian în Actualitate

Momente incredibile în România. Pe fondul unui val din ce în ce mai mare de infectări cu COVID-19. Sistemul sanitar românesc îşi arata limitele. Vorbim de faptul că secţiile de Terapie Intensivă nu mai fac fata cererii de bolnavi COVID-19.

În aceste zile, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte pentru a ocupa un pat la AŢI. Pe reţelele de socializare sunt tot mai multe persoane care lansează apeluri de ajutorare pentru cei dragi. Din păcate, numărul de persoane internate în Terapie Intensivă este mare, iar atunci când paturile sunt eliberate, deseori vorbim despre un deces.

Sistemul sanitar îşi arata limitele

Sistemul sanitar din România încep să îşi arate limitele. Conform reporterii observatornews.tv, tot mai multe persoane cer ajutor autorităţilor pentru rudele lor. O femeie a explicat jurnaliştilor faptul că nu li se explica nimic, ba mai mult, li se închide telefonul în nas.

Ştiu că el nu e bine şi că cerem ajutor la toată lumea şi nu suntem ajutaţi. Unde sunăm ori ni se închide telefonul sau ne spun doctorii: nu sunt locuri. Vă rog din suflet să ne ajutaţi. Suntem din Cluj, părinţii şi fraţii sunt acolo, i-am rugat şi pe ei, au mers şi ei pe la spitale, pe la doctori. Şi-a cerut scuze doamnă doctor de acolo: îmi pare foarte rău că nu pot să vă ajut, nu avem locuri.

În toată ţara, zeci de bolnavi în stare critică aşteaptă eliberarea unui loc la AŢI. Laura Zarafin, medic: AŢI este plin. Nu există pat liber mai mult de cinci minute.

Singura salvare pentru mulţi bolnavi a ajuns să fie, în mod cinic, doar moartea altora. În aşteptarea patului salvator, pacienţi în stare gravă sunt ţinuţi în unităţile de primiri urgenţe sau în alte secţii de spital.

Care este situaţia Terapiei Intensive la Iași

În Terapia Intensivă de la Iași din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobaț menționa că nu mai există locuri libere. Într-o declarație făcuta publică pe data de 10 noiembrie, Carmen Dorobăț afirma că situaţia este una la limită:

„În momentul de fată în Spitalul de Boli Infecţioase nu este niciun loc liber în compartimentul de Terapie Intensivă şi 3 locuri libere fără posibilitatea administrării de oxigen în zona de confirmaţi. De altfel, pentru zona de confirmaţi care nu necesită administrarea de oxigen exista un număr suficient de locuri libere, cam 50. În ceea ce priveşte locurile de TI, azi în Iaşi sunt 3 locuri libere la Spitalul de Neurochirugie şi 6 locuri la secţia exterioară de la Leţcani.

Aici, până în momentul de faţă am dat 50 de locuri pentru zona de confirmaţi, 8 locuri libere, iar în TI exista dat în folosinţă de 6 paturi care este cu pacienţi şi vrem să dăm drumul în cursul în acestei zile la alte 6 paturi. Din punct de vedere medical, noi am asigurat pentru TI tot ce este necesar, inclusiv organizarea personalului medical şi garda doctorilor 24/24”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Virgil Musta afirma că la Timișoara au murit 6 persoane pentru că nu au existat locuri libere la Terapie Intensivă

Declarația a fost făcută de Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Aceasta este una extrem de șocantă:

„Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă, atât timp cât Terapiile sunt pline.

Dacă desaturează sub 70, atunci trebuie duși repede la Terapie Intensivă”, a precizat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024