Prima pagină » Local » Secțiile de ATI din județ, din nou pline! Ieri, 67 de pacienți infectați cu COVID-19 luptau pentru viața lor, iar alți doi au murit
Secțiile de ATI din județ, din nou pline! Ieri, 67 de pacienți infectați cu COVID-19 luptau pentru viața lor, iar alți doi au murit

Secțiile de ATI din județ, din nou pline! Ieri, 67 de pacienți infectați cu COVID-19 luptau pentru viața lor, iar alți doi au murit

30 nov. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Secțiile de ATI din spitalele suport COVID-19 din județul Iași erau ieri ocupate la capacitate maximă. Ieri, 67 de pacienți infectați cu coronavirus luptau să rămână în viață după ce au fost diagnosticați cu noul tip de virus. Alți doi pacienți s-au stins în urma unor complicații ale bolii. Numărul de decese a ajuns la 333

Situație critică în secțiile de ATI din județ în care se îngrijesc pacienții infectați cu coronavirus. Ieri nu mai era niciun loc liber. Medicii luptă din răsputeri să salveze viața celor internați pe această secție. Din păcate însă, majoritatea pacienților suferă și de alte comorbidități, motiv pentru care șansa lor de supraviețuire este mult mai mică decât în cazul unui pacient care nu este diagnosticat și cu alte boli asociate.

În ceea ce privește gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 67, nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, șase la Spitalul Municipal Pascani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 16 la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 195 de paturi, dintre care: 39 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 41 la Spitalul Mobil Lețcani, 26 de paturi la Spitalul Hârlău, opt paturi la Spitalul C.F. Iași, trei la Spitalul „Sf. Spiridon”, 23 paturi la Spitalul Militar și 55 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.

Dr. Florin Roșu: „Din momentul în care pacientul intră în secția de ATI, starea lui se poate schimba din moment în moment, în bine sau în rău”

Ieri, doi pacienți infectați cu COVID-19 s-au stins din viață în secțiile de ATI din județ. Medicii spun că sufereau și de alte comorbidități, dar asta nu încălzește sufletele îndurerate ale membrilor familiei celor care au plecat dintre noi. De la începutul pandemiei de COVID-19, pe raza județului Iași s-au înregistrat 333 de decese în rândul pacienților infectați cu coronavirus. Dacă în luna martie, la declanșarea pandemiei, medicii vorbeau destul de rar despre pacienți care se sting din viață în urma infectării cu COVID-19, acum, zilnic, mor în medie 3-4 pacienți. Din momentul în care intră pe secția de ATI, medicii nu le pot garanta că vor mai ieși vii de acolo. Zilnic, medicii care îi îngrijesc pe acești pacieni primesc telefoane de la membri ai familei care îi întrebă dacă mai sunt șanse pentru ei.

„Niciodată nu putem fi siguri dacă mai sunt șanse. Din momentul în care pacientul intră în secția de ATI, starea lui se poate schimba din moment în moment, în bine sau în rău”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și spitalul mobil din Lețcani.

Iașul se îndreaptă cu pași repezi către 20.000 de cazuri de COVID-19

De la începutul pandemiei de COVID-19, pe raza județului Iași s-au înregistrat 19.912 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre acestea, 249 de cazuri au fost raportate ieri. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.439 au fost externate, 333 au decedat, iar restul pacienților au fost asimptomatici cu forme ușoare ale infecției cu COVID-19 și au fost monitorizate la domiciliu de către medicul de familie. Medicii infecționiști din Iași observă o creștere a numărului de pacienți care au fost monitorizați la domiciliu de către medicii de familie și care au ajuns la spital în stare gravă pentru că au neglijat apariția sau agravarea simptomelor.

„Recomandăm tuturor pacienților care se știu cu testul PCR pozitiv și care sunt în izolare la domiciliu să se prezinte de urgență la spital dacă observă că starea lor se înrăutățește. Avem din ce în ce mai mulți pacienți care ajung în stare gravă la spital pentru că au neglijat simptomele”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 ianuarie 2025
20 ianuarie 2025