Prima pagină » National » Secţia pentru judecători a CSM a decis numirea mai multor magistraţi în funcţii de conducere
Secţia pentru judecători a CSM a decis numirea mai multor magistraţi în funcţii de conducere

Secţia pentru judecători a CSM a decis numirea mai multor magistraţi în funcţii de conducere

12 ian. 2023, 22:20,
în National

Secţia pentru judecători a CSM a decis, joi, numirea mai multor magistraţi în funcţii de conducere. Astfel, Rîşnoveanu Gabriela-Mihaela a fost delegată în funcţia de preşedinte al Tribunalului Bucureşti, iar Elena Blidaru Mateescu, preşedinte al Secţiei a VII-a civile la aceeaşi instanţă.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât numirea doamnei judecător cu grad profesional de curte de apel Elena Blidaru Mateescu în funcţia de preşedinte al Secţiei a VII-a civile a Tribunalului Bucureşti, pe o perioadă de 3 ani, începând cu data de 13.01.2023”, a transmis, joi, CSM.

Decizia a fost luată în unanimitate.

CSM a decis numirea mai multor magistraţi în funcţii de conducere

De asemenea, Secţia pentru judecători a decis delegarea judecătorului Andrei-Claudiu Rus în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 13.01.2023.

Delegarea este valabilă până la revenirea titularului pe post, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.

”Delegarea în funcţia de preşedinte al Tribunalului Bucureşti a doamnei judecător cu grad profesional de curte de apel Rîşnoveanu Gabriela-Mihaela, vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, începând cu data de 13.01.2023, până la revenirea titularului pe post, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”, este o altă decizie luată de magistraţi.

Judecătorii au avut, pe ordinea de zi a şedinţei de joi, mai multe delegări în funcţii de conducere, fiind vizate mai multe instanţe din ţară.

CSM are în componenţă 19 membri

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile. Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`