Atunci cand doreau sa poarte o rochie cu un numar sau doua mai mica, bunicile noastre apelau la o metoda pe cat de simpla, pe atat de eficienta: taiau complet, timp de 3 saptamani, painea si dulciurile din alimentatie. Incat – daca visati si dvs. sa dobanditi o silueta "pe loc" – eliminati painea, fainoasele, zaharul si toate preparatele care il contin. In plus, ignorati cartofii prajiti, pastele si produsele de patiserie. Interzise sunt si alcoolul si bauturile acidulate din comert. Cine triseaza si mai "ciuguleste" cate ceva scade sau anuleaza, chiar, efectele dietei!
Zaharul este de fapt un carbohidrat, acesta fiind unul dintre cele mai importante surse de energie pentru corp. Este esential pentru functiile cerebrale si un combustibil pentru activitatile fizice. Totusi, in cazul in care cantitatea de zahar ingerata este mai mare decat cea de care ai nevoie, este stocat sub forma de glicogen, in ficat si muschi. Din cauza ca spatiul de stocare este limitat, aceasta substanta ajunge sa se transforme, in cele din urma, in grasime.
Multe alimente contin carbohidrati, inclusiv fructele, legumele, cerealele si produsele lactate. Totusi, ele au si vitamine, minerale, antioxidanti si amoinoacizi. Cand ele sunt procesate si amestecate cu alte ingrediente, insa, densitatea naturala de nutrienti se pierde. Apoi, producatorii adauga fel de fel de aditivi pentru a suplini aceste lipsuri. Biscuitii pot deveni mai crocanti, painea mai moale, iaurtul mai cremos, toate aceste tehnologii nefacand altceva decat sa strice echilibrul natural.
Potrivit Suite 101, multe etichete sunt destul de inselatoare, caci folosesc alte nume pentru zahar, astfel incat cel care cumpara nu isi mai da seama ce consuma.
Daca intalnesti scris: zahar brun, sfecla de zahar, suc cristalizat de trestie de zahar, fructoza, dextroza, suc evaporat de trestie de zahar, sirop de porumb bogat in fructoza, miere, maltodextrina, sirop de artar, melasa, zahar brut sau sucroza, trebuie sa stii ca vei consuma tot aceeasi substanta nesanatoasa, doar ca este o incercare a prodcatorilor de a te pacali.
Multe persoane cred ca mierea, melasa sau zaharul brun sunt mai sanatoase decat zaharul procesat normal, dar ele au proprietati cat se poate de similare. In plus, in cazul in care un aliment poarta pe ambalaj inscriptia ca "nu contine zahar", trebuie sa stii ca asta nu este neaparat adevarat.
Multe persoane cred ca zaharul determina cresterea in greutate in mod obligatoriu, dar acest lucru nu este absolut necesar. Asta se intampla doar atunci cand numarul caloriilor ingerate este mai mare decat al celor arse, indiferent din ce sursa provin (carbohidrati, proteine, grasimi). Este mai simplu sa te ingrasi din dulciuri doar fiindca nu au nutrienti si caloriile lor sunt mai dense. Este greu sa te simti satul si ai tendinta de a manca mai mult decat este necesar.