Prima pagină » Titlurile zilei » Secretul sănătății, dezvăluit de bunica Maria, de la Iași. La 94 de ani este sănătoasă tun. Iată ce spune că trebuie făcut primăvara – FOTO

Secretul sănătății, dezvăluit de bunica Maria, de la Iași. La 94 de ani este sănătoasă tun. Iată ce spune că trebuie făcut primăvara – FOTO

19 feb. 2024, 02:00, 5 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Maria Lupu, o bătrână în vârstă de 94 de ani, prezintă tinerilor ce înseamnă să te tratezi cu leacurile băbești, cum a crescut opt copii fără să-i ducă la spital, dar și cum există pentru fiecare afecțiune și durere câte o plantă care o poate vindeca. Bătrâna din comuna Valea Seacă, județul Iași, deși are o vârstă onorabilă, nu a consumat niciodată pastile. Mai mult decât atât, și-a certat tot timpul copiii, care au crescut mari și sănătoși, pentru că au uitat de sfaturile ei și s-au înghesuit la cozile ce se formează în farmacii, pentru a se trata de o simplă răceală

Maria Lupu dezvăluie secretele unei generații mai bătrâne, era încă un copil atunci când a început Al Doilea Război Mondial. Credința, rugăciunea și dragostea față de Dumnezeu au ajutat-o pe femeie să trăiască și să ducă învățăturile mai departe. Însă aici depinde de cei care sunt dispuși să o asculte.

Leacurile băbești și puterea pe care o au asupra organismului. Bătrâna: „Sunt luate în râs”

Bătrâna este revoltată de felul în care tinerii ignoră darurile ce se găsesc în mod gratuit pe pământ, care au puterea de a face minuni, ajungând la spital pentru orice lucru minor.

„Leacurile băbești au existat atunci când medicamentele nu existau, acum sunt luate în râs, pentru că tinerii au o problemă, o tuse, o durere de cap sau o durere în piept, se duc la spital. Iau o sacoșă de medicamente, după rămân uimiți și se întreabă de ce după două săptămâni de la tratament au răcit iar. Așa fac și cu copiii mici, dacă tușesc, ajung la spital. Am născut opt copii și au fost sănătoși, fără pastile.

Dar nu asta este problema, atunci oamenii erau mai sănătoși din fire, mâncau mai bine, munceau mai bine și nu se stresau atât de mult. După o zi pe câmp, mai aveau putere și să aibă grijă de copii, să facă treabă în gospodărie, să se spele și să se odihnească. Atunci te culcai devreme pentru că nu aveai ce să faci, mâncai numai sănătos, numai din grădina ta, n-aveai cum să te îmbolnăvești, nu era atât de multă supărare încât să te îmbolnăvești mintal și să fii nevoit să iei pastile. De asta pe timpuri funcționau leacurile băbești”, a mărturisit Maria Lupu, bătrâna în vârstă de 94 de ani.

Iată o listă de leacuri băbești care au ajutat-o pe bătrână Maria să-și crească tari și sănătoși cei opt copii. Unele dintre ele mai există și în ziua de astăzi.

„Era și pe atunci boală, dar lumea parcă nu o băga așa în seamă. Pentru răceală se fierbeau tărâțe, se puneau într-un prosop și după se punea pe piept, era leac pentru tuse. Dacă nu funcționa, atunci dădeam pe răzătoare cartofi, îi amestecam cu oțet, puneam totul într-un prosop, apoi pe oricare zonă durea. De cele mai multe ori, cartoful era folosit pentru a trage curentul. Pentru durerea de genunchi, culegeam hrean, îl fierbeam și cu o cordică îl legam de genunchi, știu că-l puneam și la gât când copiii aveau dureri, tot pentru durerea în gât foloseam și ceapă. Pentru durerea de stomac făceam ceai din pelin.

Este o plantă amară, e grețoasă când o bei, dar este bună pentru problemele la stomac, îți curăță tot organismul. Pentru a îmbunătăți circulația se folosea apă de urzici. Urzicile erau bune pentru orice, te scăpau în special de durerile de oase. Bărbatul meu a fost cioban și în fiecare sezon în care apăreau urzicile aducea acasă un sac întreg, aveam mâncare pentru o lună de zile. Leacurile băbești sunt diferite de la sat la sat. Mai întrebai vecinii, dacă făceai tot ce știi și nu funcționa, cereai o părere, un sfat, o plantă pe care tu nu o aveai. Parcă și bunătatea oamenilor te ajuta să nu te îmbolnăvești”, destăinuie bătrână.

Bătrâna mărturisește că toate plantele care cresc pe câmp au proprietăți de vindecare, fiind bune și pentru a preveni boala.

„Ca să previi boala se folosea ceai, toată primăvara și vara culegeam tot felul de plante, mușețel, tei, soc, gălbenele, mentă, ca să fac ceai la iarnă. Orice plantă era bună, mușețelul era bun și pentru cine nu putea să doarmă. Pentru pete, mâncărimi sau pentru rănile pe care și le făceau copii de la joacă foloseam cremă de gălbenele, pe care o făceam din untură de porc și gălbenele din grădină.

Dacă nimic din ce am spus eu până acum nu funcționa, atunci puneam o ulcică de rachiu pe plită și eram sigură că scap de orice boală. Rachiul era medicament în special pentru durerile de cap și te ajuta și să digeri. Bărbații, și nu numai, beau rachiu înainte de fiecare masă. Acum ce părinte mai dă o gură de rachiu la copil, atunci era medicament, acum se iau antibiotice, este o generație mai fricoasă. Are încredere în orice, mai puțin în Dumnezeu și în ceea ce spun bătrânii. Să nu credeți că bătrânii vorbesc din povești, au trecut și ei prin multe, ar trebui ascultați mai des. Să asculți de bătrâni este un leac băbesc”, mai spune Maria Lupu.

Nu a fost la spital și nu a luat medicamente niciodată

Toate medicamentele care au ieșit pe piață sunt, din punct de vedere al femeii, otravă, care nu fac altceva decât să îmbolnăvească copilul.

„Am fost săraci, dar fac 95 de ani anul acesta și n-am luat pastile niciodată, mai bine un pahar de vin, o cafea, ceva care să-mi bucure inima. Mai vin băieții în vizită, câteodată vin cu vitamine, așa le numesc ei, și de fiecare dată le aduc aminte să nu otrăvească copilul cu așa ceva. Atunci e momentul meu să le spun că eu nu v-am crescut așa, eu i-am crescut cu leacuri băbești sau leacuri din bătrâni și îi văd acum mari ca munții. I-am tratat cu ceaiuri”, adaugă femeia.

Maria Lupu încurajează tinerii să-și viziteze bunicii pentru a afla mai multe despre leacurile băbești, pentru că acestea diferă de la sat la sat.

„Unele dintre ele mai sunt folosite și acum, cum ar fi șosete înmuiate în oțet.  Ca să o spunem și pe aia dreaptă, nici credință nu mai au tinerii acum. Dacă ei n-au încredere în Dumnezeu, ce încredere să aibă în leacurile băbești. Atunci făceai ce scria în carte, dacă spunea să nu mănânci carne, nu mâncai. Oamenii din sat aveau linguri separate pentru perioada în care începea postul, poate eram proști, acum tineretul ne judecă, dar să-i văd și pe ei că ajung la vârsta bunicilor lor, cu tot ce mănâncă, cu timpul pe care-l stau pe telefoane, în fața televizorului, cu oboseala, cu supărările.

Că vă văd bunicii când sunteți mici sănătoși, că acolo va lasă părinții o bucată din viața voastră, după vă întoarceți de la locurile de muncă pe care le aveți mai bolnavi ca niciodată. Învățați să folosiți plantele pe care Dumnezeu le-a lăsat pe pământ, învățați să vă cultivați mâncarea, învățați să mai renunțați la toate mâncărurile din magazine, că de acolo vine boala”, mai spune bătrână în vârstă de 94 de ani în legătură cu leacurile băbești.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024