Prima pagină » Titlurile zilei » Secretul lui chef Adrian, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Iași, pentru masa de Paște! Acesta este ingredientul care nu trebuie să lipsească din rețetele ce se prepară în casa oricărui român – FOTO

Secretul lui chef Adrian, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Iași, pentru masa de Paște! Acesta este ingredientul care nu trebuie să lipsească din rețetele ce se prepară în casa oricărui român – FOTO

30 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Ieșenii vor să aibă pe masa de Paște cele mai bune preparate tradiționale, astfel că au comandat pachete speciale cu bucate pregătite de cei mai renumiți bucătari din Iași. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu chef Adrian Lucian Șipoteanu pentru a afla cum poate fi gătită carnea de miel, în funcție de bugetul fiecăruia

Ieșenii care nu au timp să gătească preparatele pentru masa de Paște comandă specialitățile făcute de bucătari cu experiență, cererea fiind mare din partea clienților cu dare de mână care optează pentru pachetele speciale de câteva sute de lei. Pentru a afla secretele celor mai gustoase preparate pentru masa de Paște, chef Adrian Lucian Șipoteanu are mai multe recomandări.

„La preparatele cu carne de miel, recomandarea mea este ca persoanele care le gătesc să se asigure că îndepărtează grăsimea, pentru că are un miros neplăcut, de care fuge toată lumea și de aceea mulți nu vor să mănânce carne de miel. Rețetele sunt ușor de pregătit, avem în piață, în magazine, tot ce e necesar pentru pregătirea fripturii de miel la tavă, a drobului, a mielului pe grătar sau a ciorbei de miel. Indiferent de alegerea făcută, se pot încadra până în 50 de lei pentru câteva porții”, spune chef Adrian Lucian Șipoteanu, care spune că a avut comenzi din partea clienților.

„Noi am avut cereri din partea clienților pentru platouri cu produse specifice sărbătorilor pascale, am făcut vreo 40 de pachete pentru clienți. Acestea conțin ouă roșii, drob de miel, pască, ciorbă de miel, cam tot ce înseamnă masa de Paște pentru români. Prețurile sunt cuprinse între 150 de lei, pentru 2 persoane, un pachet cu produse specifice sărbătorilor pascale, și 400 de lei, pachet pentru 6 persoane”, susține chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Chef Adrian Lucian Șipoteanu: „Cu 100 de lei poți să faci mai multe feluri de mâncare cu carne de miel”

De exemplu, un pachet care costă 190 de lei conține o salată de boeuf (500 de grame), drob de miel sau pui (500 de grame), 5 ouă roșii, friptură de miel (400 de grame), o pască cu ciocolată sau brânză (500 de grame). Chef Adrian Lucian Șipoteanu susține că secretul pentru carnea de miel bine gătită este eliminarea grăsimii și folosirea leușteanului.

„La friptura de miel la tavă, se curăță pulpa sau coastele, depinde de fiecare ce preferă. În general se folosește pulpă de miel. După ce se îndepărtează grăsimea pentru a nu mirosi, carnea tranșată se condimentează cu sare, piper, cimbru, vin alb. Se marinează cu o zi înainte, unde, pe lângă condimente, se pun morcovi, ceapă, țelină, pentru a se face un baiț. Toate legumele și carnea lăsate cu o seară înainte se pun într-o tavă, apoi se adaugă ulei de măsline și apă.

Se toacă leușteanul deasupra ca să ia din mirosul de miel. La cuptor se lasă la 150 de grade Celsius, 45 de minute, în folia de aluminiu. Când e moale carnea, scoatem folia și mai lăsăm carnea vreo 15 minute să se rumenească. Dintr-un kilogram jumătate de carne se pot face 4-5 porții și prețul este undeva la 50-60 de lei per total. Deci cu 100 de lei poți să faci mai multe feluri de mâncare cu carne de miel”, spune bucătarul.

Piața livrărilor la domiciliu a explodat în ultimul an datorită pandemiei COVID-19.

Chef Adrian Lucian Șipoteanu prepară grătarul din carne de miel după o rețetă din Grecia

Una dintre rețetele pentru grătarul de miel, folosită cu succes în Grecia, este explicată de chef Adrian Lucian Șipoteanu.

„Dacă vorbim de grătar din carne de miel, se folosește mușchiul sau cotletul. Trebuie lăsat la baiț cu o oră înainte de a fi preparat, în ulei de măsline, zeamă de lămâie, un cățel de usturoi, sare, piper. Eu am văzut că se face în Grecia această rețetă și grătarul iese foarte bun. Carnea trebuie tăiată felii subțiri. Grătarul poate fi consumat cu salată de sezon. Ciorba de miel se pregătește din gât, coaste. E ca ciorba clasică cu legume. Se mai pune un pic de leuștean și hasmațuchi, un fel de pătrunjel mai aromat.

Carnea trebuie să dea în clocot, să fiarbă măcar o oră. În ceea ce privește drobul, rețeta e cea clasică, se face din măruntaie, cu verdețuri, ceapă, mărar verde. Eu recomand ca măruntaiele să fie călite, după ce sunt lăsate în apă, și apoi puse la fiert. În mașina de tocat se dau toate ingredientele. Se coace într-o tavă circa 30 de minute, la 140 de grade”, mai spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Carnea de miel se vinde în Iași cu prețuri cuprinse între 25 de lei kilogramul, la poarta fermei, până la 40 de lei kilogramul, în supermarketuri. Prețul la carnea de miel a explodat în acest an, fiind înregistrate creșteri de până la 30 la sută, față de anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *