Prima pagină » Sanatate » Secretul longevității creierului – Cum îl putem menține sănătos și de ce este important să o facem?
Secretul longevității creierului – Cum îl putem menține sănătos și de ce este important să o facem?

Secretul longevității creierului – Cum îl putem menține sănătos și de ce este important să o facem?

10 mart. 2025, 09:30,
în Sanatate

Creierul uman reprezintă organul central al sistemului nervos, care are un rol semnificativ în controlul și coordonarea funcțiilor din corpul uman. Odată cu trecerea timpului, s-a descoperit și secretul longevității creierului.

Anatomia sa este formată din multe structuri, care au roluri specifice și care toate contribuie la o bună funcționare a organismului.

Care este secretul longevității creierului?

Creierul are nevoie de o activitate permanentă și de o energie constantă pentru a realiza procesele sale complexe, precum inhibarea morții celulare, transmiterea fluxului nevos, menținerea activității mitocondriilor și sinteza proteinelor genetice. Dacă faci activitate fizică, vor rămâne active, deoarece se conectează activitatea creierului și a mușchilor.

Se cunoaște faptul că exercițiile fizice cresc neuronii și eliberează endorfine, care pot ameliora starea de spirit și pot îmbunătăți memoria și capacitatea de a învăța.

Este necesară o nutriție sănătoasă pentru sănătatea creierului, precum legume proaspete, peste, nuci, fructe, cereale integrale, uleiuri sănătoase, care pot reduce riscul de boli cardiovasculare și să prevină demența. Deci acesta funcționează cu glucoză, nu este indicat deloc să consumi zahăr, o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi fiind mai benefică. Zahărul poate modifica abilitatea de a gândi clar prin creșterea undelor celebrale alfa, delta și teta.

Unii medici afirmă și faptul că micul dejun este important în longevitatea sa, pentru că după o pauză nocturnă, creierul are nevoie de un aport de neurotrasnmițători și glucoză pentru a funcționa optim. Așadar, ideal ar fi să consumi o masă sănătoasă de dimineață, care să includă și carbohidrați, pentru a face creierul să funcționeze optim pe parcursul zilei.

Alte aspecte importante ar mai fi relaxarea, un echilibru între munca fizică, intelectuală și învățare și un somn bun în timpul nopții.

De ce să ții cont de aceste sfaturi

Creierul uman este reponsabil de toate funcțiile vitale din corpul nostru, unde primește informații prin cele 5 simțuri, văz, auz, gust, miros și simțul tactil. Prin intermediul acestora și cu a altor impulsuri transmise de organele interne, el procesează toate informațiile din jur și ne permite să percepem ce se întâmplă.

Pe lângă funcția de coordonare și control, mai are și alte roluri, precum faptul că este în centrul gândurilor și a deciziilor, care ne permite să formăm și să păstrăm amintirile și să ne reglăm emoțiile. De asemenea, controlează funcția motorie și echilibrul, transmite semnale către organele interne și controlează respirația, somnul, ritmul cardiac, controlează temperatura, este centrul vorbirii și asigură capacitatea organismului de a răspunde la stres.

Acest organ este susceptibil la o varietate mare de afecțiuni, care pot afecta funcționarea sa normală, precum boala Alzheimer și demența, tumori celebrale, epilepsie, boala Parkinson, accident vascular celebral, leziuni, afecțiuni congenitale, tulburări de spectru autist și scleroză laterală amiotrofică.

Secretul unei vieți lungi, normale, constă în crearea unor condiții ideale pentru o viață mai bună la bătrânețe, precum cele menționate anterior. Se cunoaște faptul că mintea umană poate fi remodelată de-a lungul anilor maturității, ceea ce îi permite să se dezvolte.

Este un organ cu o structură foarte complexă, care îndeplinește o serie de funcții vitale în organism, așadar, trebuie să ținem cont de secretele longevității creierului.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cui îi rămâne averea lui Felix Baumgartner, după decesul acestuia. Suma uriașă pe care o avea acesta în conturi
Playtech.ro
Anunţul momentului despre Kate Middleton! Boala nemiloasă nu a iertat-o, toţi se asteaptau la cu totul altceva. Unde a fost surprinsă Prinţesa
observatornews.ro
Incendiu la maternitatea Iaşi. Gravide şi mame care au născut, evacuate în curtea spitalului cu tot cu paturi
Playsport.ro
Ce au găsit procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Anul școlar, în pericol. Sindicaliștii nu vor norma 20 de ore pe săptămână
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
VIDEO | Creatura letală, de dimensiuni uriașe, a ieșit la lumină și a ajuns în mijlocul oamenilor
Playtech.ro
Mihaela Rădulescu, jignită în ultimul hal la TV, în plin doliu! Un prezentator a avut numai cuvinte urâte, ce durere
Dailybusiness.ro
Parc terminat, dar închis. Proiectul C.A. Rosetti din Iași, blocat din cauza birocrației
RomaniaTV
Cum arată casa de vacanță a Andreei Marin. Și-a făcut cabană la munte, într-un colț de Rai. Nicio altă vedetă nu mai are așa ceva / FOTO
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
💔Un nou DIVORȚ în showbiz! Betty Salam și-a părăsit soțul și se iubește cu colegul de trupă al tatălui ei. Florin Salam le-a dat undă verde
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025