Prima pagină » Sanatate » Secretul din bucătăria ta. Cei care au încercat această dietă au văzut rezultate după doar 7 zile
Secretul din bucătăria ta. Cei care au încercat această dietă au văzut rezultate după doar 7 zile

Secretul din bucătăria ta. Cei care au încercat această dietă au văzut rezultate după doar 7 zile

24 iul. 2024, 15:20,
BZI.ro, în Sanatate

Un compus natural prezent în măsline, acidul elenolic, s-a dovedit promițător ca posibil tratament pentru obezitate și diabetul de tip 2. Într-un studiu efectuat pe șoareci cu aceste afecțiuni, cercetătorii de la Virginia Tech din SUA au observat că, după o săptămână de tratament, acidul elenolic a scăzut nivelul zahărului din sânge la fel de eficient, sau chiar mai bine, decât două medicamente utilizate frecvent.

„Schimbările în stilul de viață și măsurile de sănătate publică au avut un impact limitat asupra prevalenței crescute a obezității, un factor de risc major pentru diabetul de tip 2”, a declarat Dongmin Liu, cercetător în nutriție la Virginia Tech. „Medicamentele disponibile pentru obezitate nu reușesc să mențină pierderea în greutate, sunt costisitoare și/sau prezintă riscuri pe termen lung. Scopul nostru a fost să dezvoltăm agenți multi-țintă care să fie mai siguri, mai accesibili și mai convenabili, capabili să prevină tulburările metabolice și diabetul de tip 2”, a adăugat el.

Semnalele chimice joacă un rol crucial în gestionarea mesajelor din intestin. Într-un studiu anterior pe șoareci efectuat în laboratorul lui Liu, echipa a descoperit că acidul elenolic stimulează eliberarea a doi hormoni metabolici care ajută la reglarea apetitului, informând creierul când să se oprească din mâncat.

Compusul din măsline, mai eficient decât Ozempic

Unul dintre acești hormoni este peptide-1 asemănător glucagonului (GLP-1), pe care medicamentele precum Ozempic îl imită pentru a regla glicemia și sațietatea. Celălalt hormon este peptida YY (PYY), care este eliberată de celulele intestinale pentru a reduce apetitul după masă.

Cercetările anterioare ale echipei au arătat că o singură doză concentrată de acid elenolic a stimulat secreția de GLP-1 și PYY. De asemenea, șoarecii obezi care au urmat o dietă bogată în grăsimi și au primit 50 mg/kg/zi timp de două săptămâni au atins niveluri de toleranță la glucoză și glicemie a jeun similare cu cele ale șoarecilor pe o dietă standard.

Noua cercetare, prezentată de nutriționistul clinic Hana Alkhalidy de la Virginia Tech la NUTRITION 2024 din Chicago pe 29 iunie, arată că șoarecii cu diabet de tip 2 și obezitate indusă de dietă, tratați oral cu acid elenolic, au prezentat o reducere semnificativă a greutății și o reglare mai bună a glicemiei în doar o săptămână, comparativ cu cei netratați.

Efecte benefice asupra eliberării hormonilor și sănătății metabolice

Spre deosebire de agoniștii receptorilor GLP-1, precum Ozempic, care imită GLP-1, acidul elenolic oferă o abordare indirectă, determinând organismul să elibereze proprii săi hormoni metabolici. Echipa lui Liu a raportat că efectul său asupra glicemiei a fost comparabil cu agonistul receptorului GLP-1 liraglutidă și superior metforminului, un medicament de bază pentru diabetul de tip 2.

„În ansamblu, studiul a demonstrat că acidul elenolic din măsline are efecte promițătoare asupra eliberării hormonilor și sănătății metabolice, în special în condiții de obezitate și diabet”, a declarat Liu. „Compusul pare să imite condițiile fiziologice ale mâncatului pentru a stimula direct secreția hormonală metabolică intestinală, ajutând la reglarea echilibrului energetic și a sănătății metabolice.”

Acidul elenolic, mai remarcabil decât se credea

Acidul elenolic este prezent în uleiul de măsline extravirgin și în măslinele mature (Olea europaea), dar poate fi produs mai ieftin prin descompunerea precursorului său, oleuropeina, care se găsește în pielea, pulpa, frunzele și semințele măslinelor. Cercetătorii afirmă că este improbabil să consumați suficient ulei de măsline sau măsline pentru a obține aceleași efecte benefice observate în experimentele lor. De asemenea, oleuropeina a fost eliminată din majoritatea produselor pe bază de măsline din cauza gustului amar.

Testele suplimentare pe oameni sunt necesare pentru a determina efectele acidului elenolic concentrat. Echipa investighează acum modul în care acidul elenolic afectează metabolismul prin urmărirea traseului său prin organism, pentru a evalua siguranța sa în studii clinice viitoare. Deși aceste constatări preliminare nu au fost încă revizuite de colegi, studiile au fost selectate pentru prezentare de un comitet de experți. Această cercetare a fost prezentată la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, NUTRITION 2024, conform Science Alert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *