Prima pagină » Sanatate » Secrețiile vaginale. Ce indicii oferă despre sănătate și când ar trebui să mergi la medic
Secrețiile vaginale. Ce indicii oferă despre sănătate și când ar trebui să mergi la medic

Secrețiile vaginale. Ce indicii oferă despre sănătate și când ar trebui să mergi la medic

17 ian. 2024, 13:16,
în Sanatate

Fiecare femeie are secreții vaginale, necesare și utile pentru organism. Ele nu sunt altceva decât celule și lichide pe care organismul le elimină datorită funcției de autocurățare a vaginului și au rolul de a lubrifia, de a menține echilibrul florei vaginale și de a te proteja de posibile infecții.

Chiar dacă sunt naturale, este absolut normal să simți nevoia de a-ți păstra cât mai curată zona intimă folosind tampoane zilnice sau absorbante 100% organice, așa cum sunt noile tampoane Enroush, cu pH neutru și hipoalergenice.

Ceea ce NU este normal este ca secretiile vaginale să se modifice față de parcursul lor obișnuit. Însă semnificația expresiei ”secreții vaginale normale” diferă de la femeie la femeie.

Secrețiile vaginale oferă indicii despre sănătatea sexuală

În principiu, este normal ca ele să se modifice de-a lungul ciclului menstrual, pentru că fluctuațiile hormonale și menstruația le schimbă consistența, cantitatea, culoarea și mirosul.

Atentie, deși între secrețiile vaginale și acnee nu există o legătură directă, ele pot fi influențate de aceiași factori. Tratamentul pentru acnee se poate dovedi complex, însă o soluție la îndemână este să folosești plasturi acnee, concepuți pentru a fi lipiți direct pe zonele afectate. Ei acționează prin absorbția excesului de sebum, reducerea inflamației și lupta împotriva bacteriilor care pot agrava acneea.

Revenind la secrețiile vaginale, este important să știi că:

  • Fiecare are un miros specific și atâta timp cât el nu devine neplăcut și persistent, e perfect normal.
  • Secrețiile se pot îngroșa și pot deveni mult mai abundente înainte de menstruație față de restul lunii, ceea ce din nou este normal.
  • Secrețiile albe, transparente, vâscoase și clare sunt normale oricând de-a lungul lunii, cum ar fi la ovulație, la sfârșitul perioadei menstruale sau după efort fizic.
  • Secrețiile rozalii sau maronii sunt normale la începutul sau sfârșitul menstruației sau după sarcină.

Dar nu ai cum să observi aceste lucruri fără să le urmărești și fără să-ți cunoști corpul. Așa că este bine ca mai întâi să observi, câteva luni consecutive, cum ți se modifică secrețiile, și să-ți înveți ritmul natural. Abia după aceea îți vei da seama dacă apare vreo dereglare, luând în considerare ce este și ce nu este normal pentru tine. Această recomandare este valabilă și în cazul în care intenționezi să folosești metoda calendarului, pentru a putea evita o sarcină nedorită sau, din contră, pentru a avea șanse maxime de a rămâne însărcinată.

Secreții vaginale anormale: când trebuie să mergi la doctor

Când scurgerile care sunt normale pentru tine se modifică, atunci corpul tău îți spune că ai o problemă. De regulă, secrețiile nu sunt normale când:

  • Au culoare galben-verzuie sau alte nuanțe neobișnuite
  • Au un miros înțepător, neplăcut și care persistă
  • Își modifică textura și devin brânzoase
  • Sunt însoțite de mâncărimi, roșeață, usturime sau durere la contactul sexual

Poate fi vorba despre o iritație, o infecție, o boală cu transmitere sexuală sau alte probleme, și cel mai bine este să vezi cât mai repede un medic ginecolog pentru investigații și tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`