Prima pagină » Sanatate » Secreție maronie vaginală. Când este un motiv de îngrijorare?

Secreție maronie vaginală. Când este un motiv de îngrijorare?

14 apr. 2022, 15:39,
în Sanatate

O secreție maronie poate indica o boală cu transmitere sexuală, însă de cele mai multe ori scurgerile sunt absolut normale. Acestea pot apărea la începutul sau sfârșitul menstruației. De asemenea pot fi cauzate de anumite medicamente antibiotice sau anticoncepționale. Totuși, scurgerile pot prezenta și un motiv de îngrijorare în anumite situații.

Cele mai multe femei când observă că scurgerile vaginale și-au schimbat culoarea sau consistența se îngrijorează, însă în cele mai multe cazuri acestea sunt perfect normale. Secrețiile nu indică tot timpul o problemă de sănătate, însă pentru a ști exact cu ce vă confruntați este indicat să vă consultați cu medicul specialist.

Secreție maronie vaginală – când apare și de ce

Secrețiile vaginale incolore și inodore sunt normale, acestea având rolul de a feri vaginul de infecții. De obicei își schimbă culoarea atunci când există o problemă sau în timpul ciclului menstrual. De asemenea, acestea pot fi afectate și din cauza unor medicamente administrate, săpunuri, geluri de duș și menopauză. Secrețiile pot fi asociate și cu simptome precum mâncărimi, durere, sângerare în timpul actului sexual sau între menstruații. De cele mai multe ori secrețiile de culoare maronie nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Acestea pot fi cauzate din cauza ovulației, chisturilor ovariene, implantarea ovulului, anticoncepționale sau menstruație neregulată. În timpul ovulației, unele femei pot avea crampe ușoare însoțite de scurgeri colorate, însă acest lucru este normal și nu aveți de ce să vă îngrijorați. 

De asemenea, în cazul în care ciclul menstrual este neregulat puteți avea din când în când secreții vaginale maronii însoțite de dureri pelvine și crampe. În cazul în care nu ați avut probleme cu scurgerile colorate și ați început să administrați pilule contraceptive, motivul ar putea fi datorat din cauza acestora. Unele anticoncepționale nu pot controla menstruația suficient de bine, motiv pentru care vă puteți confrunta cu secrețiile de culoare maronie. Totodată, femeile ce se apropie de menopauză pot prezenta un mucus de culoare maro înainte sau după menstruație. În perioada perimenopauzei, nivelul de estrogen scade, ciclurile devenind mai lungi sau mai scurte și își pot schimba culoarea. De asemenea, unele femei pot prezenta aceste secreții la finalul menstruației deoarece sângele curge mai lent și poate căpăta o culoare maronie. 

Când trebuie să te îngrijoreze scurgerile vaginale

Deși de cele mai multe ori secrețiile vaginale sunt complet normale, acestea pot fi un motiv de îngrijorare în anumite cazuri. De obicei, scurgerile trebuie să ridice un semnal de alarmă atunci când sunt însoțite și de alte simptome. În cazul infecțiilor, pe lângă secrețiile maronii, femeile pot prezenta și simptome precum senzație de arsură la urinare, miros puternic sau durere în timpul actului sexual. 

Când femeile pierd o sarcină pt apărea secreții urmate de sângerare. Sarcina extrauterină poate fi un alt motiv pentru care pot apărea scurgerile vaginale de culoare maro. Aceasta este extrem de periculoasă deoarece poate rupe un vas de sânge și poate duce la hemoragie uterină ce poate fi oprită doar de către un medic specialist. Cele mai întâlnite boli ce sunt însoțite de scurgerile maronii sunt iritațiile colului uterin, boala inflamatorie pelvină, cancerul de col uterin, verucile vaginale, sau gonoreea. De asemenea, acestea pot fi cauzate și din cauza unor obiecte blocate în vagin.

De cele mai multe ori o secreție maronie nu indică un motiv de îngrijorarea la femeile de vârstă fertilă. Însă dacă sunt însoțite și de alte simptome cel mai indicat este să consultați medicul specialist. De asemenea, este recomandat ca consultul la ginecolog să fie efectuat o dată pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025