Conjunctivita este o boală inflamatorie a ochilor caracterizată prin eliminarea de secreție galbenă din ochi la copii. Boala apare adesea la copii dacă nu sunt respectate regulile de igienă și dacă tratamentul este inadecvat. Această afecțiune trece rapid de la ochiul bolnav la ochiul sănătos, de la o persoană la alta.
Conjunctivita netratată este foarte periculoasă pentru un copil, deoarece forma avansată a bolii poate duce la o inflamație gravă a corneei, care poate duce chiar la pierderea vederii. Simptomele conjunctivitei la copii se manifestă prin plângeri de arsură sau senzație de nisip în ochi. De asemenea, are loc înroșirea ochiului, umflăturii, descărcare purulentă din ochi și pleoapele se lipesc între ele. Mulți copii suferă în timpul conjunctivitei de frica de lumină, cruste galbene pe pleoape și senzația de corp străin în ochi. În timpul bolii copilul devine letargic, plânge mult, devine agitat și pierde pofta de mâncare. De asemenea, mulți copii au vedere încețoșată și simt un disconfort și senzație de arsură la nivelul ochiului.
Secreție galbenă ochi copii. Cauzele conjunctivitei
Cauzele care provoacă conjunctivita sunt variate, dar cel mai adesea sunt asociate cu răceli sau reacții alergice. Conjunctivita poate varia în funcție de cauzele bolii. Acestea pot fi bacteriene, agenții cauzali sunt gonococii și streptococi. Boala poate fi virală, agenții cauzali sunt herpesul și adenovirusul. Iar cea alergică este provoacă de agenții patogeni care variază de la praf și păr de animale de companie la anumite alimente.
Conjunctivita virală este cel mai periculos tip de boală, deoarece are o formă infecțioasă, în special la copii. Virusul se transmite în diferite moduri, prin picături în aer sau prin contact, prin atingerea obiectelor sau a unei persoane bolnave. Boala este cea mai frecventă în grupurile de copii, cum ar fi școlile și grădinițele, și este adesea epidemică.
Conjunctivita virală se poate dezvolta pe fondul gripei și al varicelei. În timpul manifestării bolii copiii devin irascibili, plâng și se freacă la ochi. Astfel, vederea poate fi afectată. De asemenea, boala afectează, de obicei, un ochi și apoi se răspândește la celălalt ochi.
Simptomele care semnalează conjunctivita bacteriană și cea alergică. Ce medic poate pune un diagnostic corect?
În cazul conjunctivitei bacteriene simptomele sunt asemănătoare cu cele ale conjunctivitei virale, dar sunt însoțite de supurația ochilor copilului. Scurgerea este gălbuie sau albicioasă și opacă. Ca urmare a supurației, genele copilului se lipesc între ele, mai ales după ce doarme, și se formează pelicule sau foliculi pe ochi. Uscăciunea ochiului și a zonei din jurul acestuia poate fi, de asemenea, un semn indirect de infecție.
Conjunctivita poate fi evitată prin respectarea câtorva măsuri preventive. Această formă a bolii se manifestă prin înroșirea, umflarea ochilor, lăcrimare și simptome persistente. Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea de alergen care a pătruns în organism și de cât de pregătit este organismul să aibă o reacție de protecție.
Este important să se afle care este alergenul care a provocat boala și să se limiteze contactul cu acesta. Numai un alergolog poate identifica alergenul și poate trata afecțiunea, deoarece ulterior pot apărea reacții alergice grave.
Tratamentul conjunctivitei. Sfaturile specialiștilor
Doar un oftalmolog stabilește cum să trateze rapid conjunctivita la un copil. Tratamentul conjunctivitei va fi prescris de un specialist numai după ce au fost determinate cauza și tipul bolii. Urmați cu strictețe instrucțiunile medicului, folosiți numai tampoane de tifon curate. De asemenea, nu refolosiți un tampon de bumbac, verificați data de expirare a medicamentelor, folosiți picături pentru injectarea medicamentelor cu vârful rotunjit.
Este important de știut că la copiii mici, până la 3 ani, simptomele sunt similare cu cele ale conjunctivitei, adică roșeața și inflamația ochiului, pot fi legate de corpuri străine sau de o reacție alergică. Cu toate acestea, simptome similare sugerează o cauză mai gravă, cum ar fi creșterea presiunii intraoculare și intracraniene.
Nu încercați să vă tratați singur, o secreție galbenă la ochi la copii nu trece foarte ușor. Astfel, este indicat să cereți ajutorul unui specialist pentru a trata această afecțiune. Consultul unui medic este important pentru a evita probleme grave de sănătate ale copilului dumneavoastră.