Prima pagină » Economic Local » Secretele unor tineri fermieri din Iași care reușesc să livreze legume în supermarketuri și rețelele de magazine locale. „Profitul este garantat”
Secretele unor tineri fermieri din Iași care reușesc să livreze legume în supermarketuri și rețelele de magazine locale.

Secretele unor tineri fermieri din Iași care reușesc să livreze legume în supermarketuri și rețelele de magazine locale. „Profitul este garantat”

05 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Tot mai mulți tineri legumicultori din Iași reușesc să vândă produsele în supermarketuri sau în alte rețele de magazine locale. Antreprenorii și-au dezvoltat afacerile cu ajutorul fondurilor europene și nu se opresc aici. Vor să producă cantități mai mari și de aceea au depus proiecte pentru a accesa noi fonduri nerambursabile

Numărul legumicultorilor din Iași care comercializează marfa în supermarketuri sau rețele de magazine locale este în creștere. Unul dintre aceștia este Alexandru Popoaea, legumicultor care vinde marfă în valoare de 10.000 de lei lunar către cele 22 de magazine din rețeaua Lorimer.

„Profitul e garantat. Anul acesta este mai deficitar prin prisma faptului că prețurile sunt mai mici. Însă a crescut cantitatea livrată. Noi ducem 2-3 tone de varză, o tonă de vinete și una de ardei în cele 22 de magazine Lorimer. Asta înseamnă cam 40 la sută din producție. La fabrica de procesare a legumelor, din Bălțătești, Botoșani, ajunge 60 la sută din producție. Colaborez foarte bine cu rețeaua de supermarketuri locale pentru că sunt maleabili la prețuri și, de exemplu, lasă prețul mai mic la raft pentru ca și eu să pot avea un rulaj de marfă.

De asta am renunțat la colaborarea cu Carrefour. Eu vreau să am un rulaj. Este un plus faptul că am solarii și încălzire care mă ajută să scot marfă și în decembrie sau ianuarie. În această perioadă livrăm roșii. Produc și răsaduri, deci avem cam tot ce e nevoie pentru a colabora cu rețelele de magazine sau supermarketuri”, susține Alexandru Popoaea, producător de legume, din comuna Valea Seacă.

Tinerii din Iași vând tone de legume săptămânal în supermarketuri și rețele de magazine locale

Tânărul antreprenor din Iași a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro prin intermediul GAL-ului Siret Moldova și a modernizat solariile cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați. În total, are aproximativ 3 hectare de legume, în câmp și în solarii, unde cultivă tomate, ardei, gogoșari și vinete. Pentru a înlocui forța de muncă, tot mai greu de găsit în ultimii ani, tânărul fermier a decis să depună un proiect în submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole – pentru a accesa 80.000 de euro.

„Am nevoie de utilaj agricol pentru munca în câmp. Am depus proiectul tot în cadrul GAL-ului Siret Moldova și sper ca până la finalul anului să obțin banii necesari achiziției unui utilaj agricol”, mai spune Alexandru Popoaea, care a investit și într-un depozit unde legumele sunt păstrate la o temperatură controlată.

Utilajele agricole de sute de mii euro vor fi achiziționate de tinerii fermieri din Iași

Tot un utilaj agricol vrea să își cumpere și tânărul fermier Ionuț Popovici, care, ca și Alexandru, a investit fonduri europene într-o afacere cu legume și acum se pregătește să le vândă într-o rețea de supermarketuri.

„Mai aștept un răspuns de la o rețea de supermarketuri și vor vinde lunar legume. Eu am accesat inițial 15.000 de euro, fonduri europene, dar mai am nevoie de bani pentru un depozit pentru procesare, dar și utilaj agricol pentru a munci în câmp. Noi am avut an de an oameni, la câmp, dar forța de muncă e mai scumpă, din ce în ce mai puțină, iar viitorul este al tehnologiei agricole. Trebuie să ne adaptăm ca să putem supraviețui. Vom depune proiect pentru a accesa fonduri europene de 100.000 de euro. E următorul pas pentru noi. Vom mai achiziționa teren agricol pentru a ne extinde”, susține antreprenorul din Iași.

Tinerii fermieri din Iași pot accesa între 40.000 și 70.000 de euro, fonduri europene nerambursabile

Ieșenii care au până în 40 de ani pot accesa fonduri europene puse la dispoziția lor de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este sută la sută nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole- față de cinci ani cât era anterior).

Suma accesată poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației, exprimată în SO (standard output), care se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR http://so.afir.info/. În aplicația deschisă pe site-ul AFIR începând cu 27 august 2021 s-au înscris un număr de 22 de potențiali beneficiari din Iași. De asemenea, tinerii pot depune cererile și în submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici, unde pot obține 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 250.000 de euro, o pot accesa dacă se înscriu în submăsurile 16.4 sau 16.4a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *