Prima pagină » Culinar » Secretele pâinii de casă. Cum să faci cea mai bună pâine la cuptor după rețeta bunicii

Secretele pâinii de casă. Cum să faci cea mai bună pâine la cuptor după rețeta bunicii

17 ian. 2022, 12:21,
în Culinar

Tot mai multe gospodine vor să afle secretele pâinii de casă. Mirosul îmbietor al pâinii de casă amintește de vremea copilăriei, când bunica pregătea pentru cei din familie o pâine pufoasă și gustoasă. Aceasta poate fi făcută foarte ușor acasă dacă ținem cont de câteva trucuri simple. Iată cum să faci cea mai bună pâine la cuptor după rețeta bunicii.

Secretele pâinii de casă pentru un gust desăvârșit

Pâinea de casă este apreciată de toți cei de la masă datorită mirosului și gustului desăvârșit. Pe lângă faptul că este savuroasă, pâinea făcută acasă este sănătoasă, iar dacă folosim câteva ingrediente inedite, vom obține o pâine tradițională, după rețeta bunicii.

Pentru a face cea mai bună pâine de casă trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple. Calitatea ingredientelor folosite este importantă pentru a obține o pâine pufoasă și gustoasă. Făina pe care o folosim, drojdia sau uleiul trebuie să fie proaspete și de calitate. 

Mai mult, timpul și modul de frământare contează extrem de mult. Prin frământare, aluatul se aerează și va deveni mai pufos. De asemenea, contează modul în care este frământat aluatul. Cu cât acesta este frământat mai mult timp și cu mișcări circulare, cu atât vom obține la final o pâine de casă pufoasă. 

Un alt „secret” care ne ajută să facem cea mai bună pâine de casă vizează timpul și temperatura de dospire. După ce se amestecă ingredientele și se frământă bine aluatul, este important să îl punem într-un bol mare și ținut într-un loc călduros. Astfel, drojdia va face ca aluatul să crească și să fie pufos.

La fel de importantă este și preîncălzirea cuptorului. Acest truc era folosit de bunica atunci când pregătea pâinea de casă la cuptorul tradițional. Este important să pornim cuptorul de la aragaz cu cel puțin 30 de minute înainte de a coace pâinea. Preîncălzirea cuptorului este importantă deoarece pâinea va fi băgată la cuptor la temperatura recomandată, iar aluatul va fi pufos.

Cum să faci pâine de casă după rețeta savuroasă a bunicii

Când vine vorba de pâine de casă, gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Pentru a obține o pâine de casă savuroasă, pufoasă și cu o coajă crocantă, putem avea în vedere rețeta tradițională a bunicii.

Ingrediente

1 kg făină de calitate, tip 550 sau 650 

650 ml apă călduță

25 g drojdie proaspătă

20 g sare

50 ml de ulei de măsline

Mod de preparare

Prima dată se formează maiaua. Se pune un pic de apă călduță, sare și drojdie, apoi se pune făina într-un vas mare împreună cu maiaua. Se adaugă treptat restul de apă călduță, până se formează compoziția.

Când s-a format, se ia din vas și se frământă cu mișcări circulare și de la margini spre interior. Dacă aluatul are tendința să se lipească, se adaugă puțină făină și se frământă bine. 

Se lasă aluatul la dospit într-un vas mare, la loc călduros. După ce a crescut suficient, se împarte aluatul în două și se mai frământă încă o dată, apoi se lasă iar la dospit timp de 30 de minute. 

Între timp se pregătesc tăvile pentru copt. Acestea se ung cu ulei, după care se pune aluatul în vase. Pentru a obține o coajă crocantă și aurie, se unge aluatul cu ou bătut. 

Timp de 10 minute se coace pâinea la 160 de grade C, iar după aceea se ridică temperatura la 180 de grade C și se lasă pâinea la cuptor timp de 40-45 de minute. 

Putem verifica dacă pâinea este coaptă cu ajutorul unei scobitori. Dacă aluatul nu se mai lipește de scobitoare înseamnă că aluatul este bine copt. 

La final, vom obține o pâine de casă gustoasă după rețeta tradițională a bunicii. 

Un alt preparat tradițional gătit de gospodine este drobul de miel. Acesta poate fi pregătit în diferite moduri, iar dacă ținem cont de câteva trucuri vom obține un drob de miel savuros.

Extrem de apreciate sunt și prăjiturile festive de casă, pregătite cu grijă de gospodine, dar și gustoșii biscuiți de casă pentru copii. Tot mai multe mămici pregătesc aceste deserturi delicioase și sănătoase pentru cei mici. 

Este important să știm care sunt „secretele” pâinii de casă pentru a obține o pâine gustoasă și pufoasă după rețeta bunicii. Dacă ținem cont de câteva trucuri simple, vom pregăti foarte ușor acasă cea mai bună pâine la cuptor.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Meteorologii AccuWeather anunță că vine vara în România. Temperaturile urcă la peste 30 de grade
observatornews.ro
Majorarea taxelor şi impozitelor este inevitabilă, avertizează economiştii. "E o situaţie gravă"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii au scăpat de marea taxă. Vor rămâne cu o sumă importantă
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Averea strânsă de Delia Dinu, una dintre cele mai influente femei de la Cotroceni! I-a fost mereu alături lui Iohannis
Dailybusiness.ro
Concediu plătit de 45 de zile despre care puţini români ştiu. Orice angajator este obligat să-l achite!
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
De ce era poreclit Nicușor Dan "Balaurul" în adolescență. Președintele s-a născut în mijlocului unui parastas
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`