Prima pagină » Titlurile zilei » Secretele ascunse din jurnalul unui criminalist din Iași. Detaliile care i-au trimis în pușcărie pe cei mai sadici criminali ai Iașului. „Am avut satisfacții mari”
Secretele ascunse din jurnalul unui criminalist din Iași. Detaliile care i-au trimis în pușcărie pe cei mai sadici criminali ai Iașului.

Secretele ascunse din jurnalul unui criminalist din Iași. Detaliile care i-au trimis în pușcărie pe cei mai sadici criminali ai Iașului. „Am avut satisfacții mari”

18 nov. 2020, 02:00,
Dragos Savin în Titlurile zilei

Unul dintre criminaliștii Iașului a acceptat să vorbească deschis despre meseria sa. Comisarul-șef Gheorghe Școban a anchetat cazuri grele și a condus o echipă de criminaliști care a reușit să finalizele anchete dificile. Criminalistul își amintește de momentele frumoase din perioada în care și-a desfășurat activitatea, însă vorbește și despre momentele grele

Comisarul-șef Gheorghe Școban s-a pensionat în anul 2016. Acum spune că stă pe lângă casă și trăiește din amintiri. De profesie criminalist, comisarul Școban a acceptat să vorbească despre ceea ce i-a plăcut cel mai mult să facă. Este știut faptul că nu oricine poate face ceea ce face un criminalist. Este o meserie grea și poate pentru unii imposibil de făcut. Comisarul Școban nu spune însă asta. Într-o discuție purtată cu reporterii BZI, fostul comisar-șef Gheorghe Școban a povestit ce a făcut de-a lungul carierei.

„Din anul 1987 și până în anul 2016 mi-am desfășurat activitatea. În tot acest timp am fost polițistt criminalist”, a început fostul polițist criminalist Școban povestea.

Aproape 30 de ani a lucrat ca polițist criminalist

Timp de aproape 30 de ani a lucrat în slujba cetățenilor și a anchetat mii de cazuri. Comisarul își amintește de câteva dintre acestea.

„Ce să spun, noi aveam câteva sute de cazuri pe an. Au fost puține zile în care nu am avut un caz nou. Am avut o meserie frumoasă, pe care am făcut-o cu drag. Este imposibil să-mi amintesc toate cazurile. Desigur, sunt câteva care mi-au rămas în minte…”, a completat comisarul Gheorghe Școban.

Accidentele rutiere, crimele sau sinuciderile erau la ordinea zilei.

„În mare mă ocupam de cazurile din municipiul Iași, însă dacă erau cazuri mai complicate, cum ar fi omorurile, mergeam în județ. Au fost multe, am prins și câteva duble asasinate… Îmi aduc aminte că la unul dintre ele am ridicat mai multe probe și am ajuns la autori după ce am analizat niște pete de sânge de pe pereți. Acolo era sânge de la victimă și de la autor”, a spus Școban.

Cazuri elucidate după zile întregi de muncă

Legat de analiza sângelui în cazul anchetelor, comisarul spune că totul a devenit mai clar când s-a împânzit „moda” ADN-ului. În urmă cu cățiva zeci de ani, era destul de greu în România să afli cu îi aparține o picătură de sânge atât timp cât nu era analizat ADN-ul. Probabil mulți criminali au scăpat nepedepsiți din cauza lipsei acestor analize.

„Când a intrat analiza ADN, lucrurile au devenit clare pentru noi. Știai dacă sângele aparține cuiva sau nu. Nu mai existau dubii. Era clar ca la amprente”, a mai precizat comisarul Școban.

Tot din trecut, criminalistul și-a amintit că a ajuns la un criminal după ce a luat amprente de pe o cană. Acelea erau singurele urme lăsate în urma asasinatului.

Un obiect banal a dus către identificarea autorului unui omor

Orice detaliu a contat în anchete.

„Cred că la Vlădeni a fost un omor în urmă cu mulți ani. Nu aveam indicii, am stat acolo mult până am reușit să scoatem adevărul la suprafață. După ce am cercetat exteriorul și interiorul, am analizat obiectele din casă și am ajuns să luam amprente de pe o cană. Ulterior, pe baza acelor amprente, am ajuns la autor. Fiecare detaliu contează și nu poți face greșeli în această meserie”, a completat comisarul Școban.

Un caz la fel de greu a fost pentru criminalist la Țibănești. Aproape două săptămâni a avut de lucru până a reușit să adune suficiente probe care să ducă direct spre autor.

„La Țibănești a fost un dublu asasinat. Cred că am stat aproape două săptămâni până am terminat acolo ancheta. Aveam o satisfacție când terminam, ce pot să spun, a fost frumos”, a mai spus comisarul.

Cazuri care l-au marcat pe criminalist

De-a lungul timpului au fost și cazuri care l-au afectat emoțional pe polițist.

„Odată am fost la Podu Iloaei la un caz. Doi soți au murit într-un incendiu. Când am ajuns acolo erau, cred, vreo 30 de rude de-ale lor care plângeau. Era atâta jale încât tremuram cu aparatul de fotografiat în mână. Au fost și cazuri de astea… nu a fost mereu ușor”, a spus Gheorghe Școban.

Criminalistul a fost inclusiv la marile accidente feroviare de la Iași. Despre accidentul feroviar de la Uricani, unde și-au pierdut viața 11 oameni, Școban spune că a stat zile întregi până a finalizat cercetările împreună cu ai săi colegi.

„Era un colectiv frumos, oameni buni, cum sunt și astăzi, de altfel, la Inspectoratul de Poliție Județean Iași.

Acum, comisarul-șef Gheorghe Școban este la pensie. De 4 ani nu mai lucrează ca polițist, însă este la curent cu tot ceea ce se întâmplă și ține legătura cu foștii săi colegi. El a condus Biroul de criminalistică din Iași și i-a învățat pe mulți „meserie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`