Marinela Bejenaru este secretar-șef de peste 40 de ani la Școala Gimnazială Lețcani din județul Iași. Deși ocupă funcție de conducere, femeia are un salariu mic ce pare că nu mai crește. În luna ianuarie a acestui an, angajata a fost surprinsă să vadă că pe lângă leafa ce nu depășește lunar 3.400 de lei se afla „rătăcită” și suma de 7 lei
Marinela Bejenaru se numără printre angajații nemulțumiți ai învățământului românesc. Aceasta muncește de 43 de ani în cadrul școlii din Lețcani, dar banii nu mai ajung pentru nimic, în timp ce guvernanții se fac că plouă.
„De 43 de ani sunt secretară la Școala Gimnazială Lețcani, mă ocup de aproape 800 de copii împreună cu contabila. Vin părinți cu elevi și din satele alăturate, Cucuteni, Bogonos, grădiniță, totul trebuie monitorizat de mine. Nici înainte de `89, adică înainte de revoluție, nu era așa. Măcar înainte aveam o indemnizație de conducere pentru funcție. Dacă mă compar cu salariile executivului, iau mai puțin.
De exemplu, informaticianul ia mai mult cu câțiva lei la brut. Repet, eu am funcție de conducere, sunt și juristul unității, avem bursieri, dăm rechizite, tichete, numai moașă comunală nu sunt… Cu Edusal-ul, la fel, aplicația de salarizare ce ar trebui scoasă… Dacă e vreun control și se întâmplă ceva, eu răspund, eu iau amendă. Nu este corect”, a declarat Marinela Bejenaru.
Cum a primit 7 lei în plus secretarul-șef de la o școală din Iași
Marinela Bejenaru a oferit reporterilor BZI detalii suplimentare despre parcursul său profesional. În luna ianuarie, secretara cu ani grei de vechime a fost jignită prin „majorarea” acordată de către guvernanți.
„Deci am 3.400 de lei net. Dacă prețurile nu explodau, poate era altfel, comparativ cu alte perioade. Inflația asta ne-a dărâmat pe toți. După greva asta voi munci de îmi vor sări capacele. Trebuie să recuperăm ce nu am făcut acum. Ți-e milă și de părinți, încep înscrierile la Evaluare, Bac, trebuie eliberate foi matricole, trebuie, trebuie… La bază sunt absolventă a Liceului «Eminescu» din Iași.
Apoi am terminată facultatea. Mai departe am făcut Drept și Administrație publică. Știam de toate, toate spețele, am vrut să am o diplomă ca să beneficiez și de un loc de muncă cu o majorare salarială. În final s-a dovedit că m-am înșelat, studiile nu prea mi-au garantat asta. Nouă ni s-au blocat salariile printr-o Hotărâre de Guvern dată în 2018. Niciodată nu au fost majorate serios, nu am luat niciodată 4.000 de lei. Majorările au fost infime de atunci pentru orice funcție de conducere.
Ultima dată am beneficiat de o majorare de 7 lei, vă dați seama? În ianuarie 2023 s-a întâmplat minunea asta. Ce să faci cu 7 lei în plus? Și noi, și directorii suntem în aceiași situație. Brutul maxim e 5.700 de lei, dacă scazi din ăștia 45 la sută, rămâi așa… Cu 3.000 și ceva de lei. Secretarii nu sunt mai puțin lipsiți de profesionalism. Știm cât efort depun profesorii, suntem împreună”, a menționat Marinela Bejenaru.
Bani puțini, nevoi multe
Secretarul-șef a susținut că venitul pe care îl câștigă este bine împărțit, astfel încât măcar nevoile să fie acoperite. Nici vorbă de vacanțe sau alte dorințe. Soțul, șofer pe microbuz la școală, are un salariu și mai mic.
„Locuiesc în Lețcani dintotdeauna. Aici m-am născut. Este foarte greu. Trebuie să renunți la multe. Când mergi într-un magazin te gândești ce alegi, nu te poți îndrepta spre o marfă de calitate. Eu, stând la țară, mai cresc un pui, ceva, dar tot e greu. Nici nu vine vorba să mergi undeva, să spui că îți comanzi sau îți cumperi ce dorești. Ei și-au bătut joc de noi. Soțul meu este șofer pe microbuz școlar și ia 2.400 de lei în mână, el are 33 de ani de muncă. Nu toți șoferii iau atât.
De ce? Nu e aceiași muncă ? Am un băiat, este la casa lui, să zicem că nu depinde de noi, dar poate sunt situații în care ar trebui sprijinit. O pot face doar moral. Mă doare că oamenii nu înțeleg, este un consum psihic foarte mare. În școală, la fel, există o încărcătură emoțională. Oamenii ar vrea să nu mai fie stresați copiii, dar, când vezi că pentru alte categorii sociale sunt bani și li se oferă fără să iasă în stradă, îți pui niște semne de întrebare. Nu faci asta de drag”, a precizat Marinela Bejenaru.
Poate se mobilizeaza si cei din cultura, unde salariile sunt sub 3500! Si muncesc 8 ore, fara vacata de 3 luni!
Mai dati CAPUSELE din invatamant la o parte si veti avea bani !
Consilierii de prin partide care oricum nu au nicio treaba cu invatamantul,fac mult RISIPA .
Chiar sunt necesare parerile unor oameni de multe ori lipsiti de cunostinte?
Este timpul pensionarii.lasati pe altcineva mai tanar sa aiba un loc de munca sau asteptati sa cfreasca nepoata?
ai salar mai mare ca un profesor debutatnt si esti secretara sub meseria de profesor….ceea ce nu este in ordine. in Romanaia ar trebui ca salariile sa fie platite descrescator pe functii. nu se poate ca o secretara sa aiba un salariu mai mare ca un profesor. poate 3200 lei dar cu un salariu pt un profesor de 10.000 lei pe luna
Ce titlu de 2 bani. Altii au avut majorare 0 lei in ianuarie 2023. Dar dupa noua ordonanta majorarea nu e de 7 lei cum lasati voi sa se inteleaga din titlu.
mergeti la privat! majoritatea nu meritati nici salariile actuale!!!!
„Profesorii” cu facultati terminate la ID sau fel de fel de private de prin satele Romaniei,se rascoala pentru salarii mari .Cred ca 1000 de lei pe luna ar fi salariul maxim pe care il merita.(dupa ce ca sunt platiti 4 luni pe an sa stea acasa sau sa mearga in excursii)
La mare parte din personalul din Educatie au inghetat sporurile la nivelul anului 2018!!! La politicieni, magistrati, politisti, si sanatate sporurile chiar exista, ba au si crescut!!! La sanatate se ia si acum spor de risc pandemic, desi pandemia a trecut. La politisti se dau indemnizatii de hrana, haine, incalaminte, cazare, etc. La judecatori nu mai discutam ca ei dau legi, ei isi fac parte.
A zis bine Dana Budeanu! ,, In Olanda profesorii au 2000- 3000 euro pe luna dar predau 35-40 ore pe săptămână! Românasii noștri, 18-20 ore pe saptamana , trageti singuri concluzii! A dat si solutii! Testari, verificari, examinari, ..afara toti cei cu 3-4 la evaluari, suplinitori etc ramas jumătate si dublăm , triplam salarii, dar fara meditatii si fara sa-și trimita inlocuitori la ore! Exemplu; La Iasi , din surse sigure va spun,la un liceu cu ștaif , tin ore studenti din anul 1-2 cu 50 lei ora la clase de la a 5 a pana in a 12 ! Ce sa mai zici la țară? Soțul (in cârdășie cu verișoara directoare) mergea in timpul orelor si isi facea treaba in gospodărie iar sotia invatatoare tinea ore la ambele clase! Ce ziceti? Si vor marire acum? Iar promovabilitate la 2 clase de a 8 a ZERO! Va pot spune si comuna dar e neconcludent , pt ca peste tot e la fel! 50-60 la suta din profi mai ales cei de la tara sant cu facultate la ID la Spiru Haret facuta la 40- 50 de ani avand licee industriale ca baza cu medii 5- 7! Asa ca nu va mai mirați cat de jos a ajuns învățământul! CTP( Cristian Tudor Popescu) a zis asa: 20 % din invatatori-profesori au vocație, sant nascuti sa fie dascali sant dedicati meseriei , 30% in lipsa de altceva , au ales meseria asta, iar 50% ….mănâncă si ei o pâine !
Dezbinare, batjocura, disporet intre clasele de muncitori, intre bugetari si privat. Dana Budeanu si CTP, cei mai avizati sa isi dea cu parerea despre educatie. Dana Budeanu care foloseste cuvantul MARȘ MĂ… fata de cadrele didactice, are sigur probleme la mansarda, CTP este cel care vine din comunism, cel cu carnet de membru rosu, care ne spune cum e cu democratia, la fel cum o si critica el la sange pe numarul 1 mondial Simona Halep, asta pentru ca stia si el sa loveasca o minge de tenis si a mai aruncat 2-3 mingi cu Tiriac :D. Vorbim de un venit minim decent care este necesar in Romania lui 2023. Fara sa pleci acasa cu 3500 de lei nu este acceptabil, vorbim de debutant, secretar, chiar femeie de servici. Constitutia garanteaza dreptul la o viata decenta. Acea femeie de servici face treaba ca la scoala copilul sa intre intr-o baie curata, intr-o clasa curata. O scoala are 20-30 de clase si 1-2 femei de serviciu pe schimb. Este foarte greu si foarte mult de munca. Este foarte foarte important acest lucru. Vreti sa aibă doar 2000 de lei? Vi se pare drept, decent si suficient in Romania anului 2023? Au si ei copii, au si ei necesitati, mananca si se imbraca si ei. Eu sa fiu sindicalist de aici as pleca cu revendicarile, 3500 de lei net personalul nedidactic, 4000 de lei debutantii si personalul auxiliar, din pacate nu sunt :). PUNCT.
Această individă nici nu merită mai mult!🤮
Trompeta lui Stelică.
Și ea și bărbatăsu 😡
Arata fluturasul de salar, ca sa vedem daca zici bine ce zici…😂
😂
Sunt bugetari cu salarii mult mai mici, pe care îi obligati sa participe la fondul clasei cu sume considerabile!
Nu meritati nimic!
In pandemie cei mai multi v-ati dat loviti, 70% din ore nu s-au desfasurat conform programei, adica 50 minute.
Acum vreti bani!
Sa dea Guvernul bani la toti bugetarii cu salarii sub 3500. Norma de hrana este la nivelul anului 2018, inclusa in salar, adica 3500 cu tot cu norma de hrana!
Repet, mai sunt bugetari cu salarii mici si in alte domenii!
Dv profitati de faptul ca bat la usa examenele copiilor.
Da, sunt bugetar si dupa 27 de ani de munca cu functie de conducere am 3400!
,,Exact asta vor cei care ne conduc”, de acord cu zicerile despee D.Budeanu si CTP dar in fond au dreptate! Si …..marea majoritate a celor din privat au salariu minim, 3000 si net 1900 si ceva eventual bonuri! Muncesc de crapa inima n ei! Mergeti la privat o luna si vedeti cum e ! La 3 500 net , trebuie sa ai un 5509 brut , visati frumos! Dar in pandemie cand ati luat bani mocca , de ce n-ati facut greva???? Intreb si eu!!!!