Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vizitat duminică Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, unde a constatat un grad de interoperabilitate „fără cusur” între militarii români şi militarii aliaţi prezenţi aici.
Prezent duminică la Alba Iulia, unde a ajuns cu bicicleta de la Ciugud pe traseul Via Transilvanica, Mircea Geoană a afirmat, pentru AGERPRES, că s-a aflat timp de două zile în vizită în Transilvania, la Cluj-Napoca pentru TIFF şi pentru alte activităţi, iar în funcţia oficială de la NATO la baza de la Câmpia Turzii.
„Când vizitez ţări aliate, şi cu atât mai mult ţara noastră, România, vizitez unităţi militare, cele care sunt într-o formă de colaborare cu NATO, cum este Câmpia Turzii. Acolo, pe lângă militarii români sunt şi militari americani şi britanici, piloţi profesionişti care îşi fac datoria faţă de Alianţa noastră. Anul trecut când am vizitat Clujul, am fost la Bistriţa, unde este o brigadă mecanizată care este arondată forţelor NATO şi am văzut acelaşi profesionalism, aceeaşi modernizare accelerată a capacităţilor noastre militare şi un grad de interoperabilitate între militarii români şi militarii aliaţi, americani, britanici în acest caz, fără cusur”, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a adăugat că se bucură să vadă acest lucru, menţionând că NATO va continua să facă acest tip de investiţii.
Mircea Geoană anunță că NATO va înființa o nouă unitate specială. Cum va fi protejată România
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că miniştrii Apărării din ţările NATO au discutat vineri, 16 iunie, despre ”cea mai importantă transformare a modului în care facem apărarea teritoriului aliat de la Războiul Rece încoace”.
„Miniştrii Apărării au încheiat două zile de întâlniri foarte importante în pregătirea summitului NATO de la Vilnius, unde liderii noştri vor lua decizii foarte importante. Aş vrea să luăm această informaţie, care este relevantă, într-un context un pic mai larg. Miniştrii noştri de Apărare au discutat azi, împreună cu comandanţii NATO, cea mai importantă transformare a modului în care facem apărarea teritoriului aliat de la Războiul Rece încoace: planuri militare, forţe militare, 300.000 de militari din NATO vor fi arondaţi acestor planuri de apărare. Este cea mai importantă transformare a modului în care apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat, de la Marea Neagră la Marea Baltică şi de la Marea Nordului la Marea Mediterană”, a declarat Mircea Geoană, întrebat vineri, la Digi 24, cum ar trebui să interpretăm informaţia potrivit căreia fiecare ţară aliată NATO trebuie să sporească stocurile de muniţie şi dacă acest lucru ar trebui sau nu să ne sperie pe termen scurt şi lung.