Prima pagină » National » Secretarul de stat Raed Arafat: „Ordinul nu închide spitale. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii”
Secretarul de stat Raed Arafat:

Secretarul de stat Raed Arafat: „Ordinul nu închide spitale. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii”

06 oct. 2021, 21:46,
în National

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, afirmă că ordinul privind amânarea unor intervenții medicale reprezintă o prioritizare necesară în contextul actual, cu secțiile ATI pline. Arafat afirmă că nu se închid spitale, iar decizia de amânare a unor intervenții aparține medicului, nu se face prin ordin sau prin decizie a managerilor de spitale.

„Ordinul nu închide spitale. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii. Persoanele care au nevoie de investigații, care au probleme și vor să fie consultate merg pe același mod pe care au mers: medic de familie -ambulatoriu de specialitate și pot fi consultați. Ordinul pune o prioritizare în cazurile ce pot fi amânate în situația în care ne aflăm. Decizia ce caz poate fi amânat și ce caz nu poate fi amânat este a medicului. Nu se face nici prin ordin, nici de către emitentul ordinului, nici de managerul spitalului.

Am dat exemplu: în loc să am resurse, anestezist, oxigen pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută și peste două săptămâni, prefer ca anestezistul să fie la ATI să îngrijească un pacient care poate peste o oră sau două să fie în stop cardiac. Este prioritizarea resurselor ce am făcut. Este un principiu foarte cunoscut în domeniul medicinei de dezastre. Nu suntem nici prima, nici ultima țară care ia asemenea măsuri. Este o măsură temporară, pe 30 de zile”, a declarat Arafat, după ședința de guvern.

Spitalele publice suspendă pentru 30 de zile operațiile și tratamentele care nu sunt urgente. Măsura nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care au nevoie de controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni incologice sau care necesită proceduri de dializă. Fiecare caz este analizat de medicul care tratează bolnavul respectiv și decide dacă operația sau tratamentul în spital se pot amâna sau nu. Medicii din spitalele în care nu se mai fac operații vor fi detașați pe secțiile COVID.

Raed Arafat, declarații halucinante: „E un ordin despre care ni s-a spus că nu trebuie publicat în Monitorul Oficial”

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în contextul declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgenţă, dr. Raed Arafat, care a anunțat în data de 4 octombrie, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

Raed Arafat a făcut o serie de declarații halucinante referitoare la ordin, după ședința de guvern. El a afirmat că i s-a spus, fără a preciza cine i-a spus, că Ordinul nu trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial și apoi a recunoscut că documentul nu respectă nici măcar Constituția.

”E un ordin despre care ni s-a spus că nu trebuie publicat în Monitorul Oficial. Îmi pare rău că ordinul din medicina de dezastre nu e în concordanță cu Constituția României. E dreptul oricăruia să se îndrepte în justiție, vom explica acolo ce am făcut.”, a spus Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`