Astăzi, 5 octombrie 2021, Raed Arafat a făcut declarații despre asistența internațională cerută de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19.
Raed Arafat consideră această procedură fi una normală și necesară în acest context.
Raed Arafat, despre cererea făcută de CNSU
În contextul în care, azi, 5 octombrie 2021, în România au fost detectați peste 15.000 de oameni infectați cu noul coroavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 78 ce privește solicitarea de asistență intenanțională pentru produse de strictă necesitate în tratarea pacienților infectați cu Covid-19.
Acesta vorbește despre situația medicamentelor care nu au fost încă aprobate în România și care nu ar avea autorizație de comercializare în farmacii, medicament necesar pentru pacienții cu forme ușoare și medii de covid-19. Dar și despre suplimentarea cu oxigenatoare și ventilatoare. Mai mult decât atât, adaugă că această procedură nu este una rușinoasă, de a cere ajutor, ci una normală.
„Acum noi suntem într-o situaţie cu două aspecte. Firma producătoare nu poate livra tot ce dorește România, nu are capacitatea asta. Al doilea lucru sunt oxigenatoarele pentru ca paturile din spitale ca să aibă oxigen la perete, pacienții să poată beneficia de oxigen aproape. Noi am cumpărat prin bugetul de stat oxigenatoare dar speram să obţinem un număr de oxigenatoare şi prin bani europeni. În cazul în care este nevoie de ventilatoare, România are un stoc la care putem apela. Acesta este o acțiune normală, nu este o rușine de a cere”, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat despre medicamentele care se găsesc doar în spitale
Întrebat despre medicamentele care se găsesc doar în spitale, despre care medicii de familie spun că ar fi bune pentru administrarea pacienților ce suferă de cazuri ușoare și medii de Covid-19, acesta spune că există motive întemeiate pentru care nu se găsesc în farmacii întrucât nu au autorizație pentru larg consum din cauza efectelor adverse.
„În primul rând cu medicamentele care nu se găsesc în farmacii. Medicii de familie ştiu că comentează. Este un medicament care nu poate fi comercializat în farmacii în România, pentru că este un medicament adus pentru pacienții cu nevoie speciale. Spitalele pot ofer medicamentul doar pe tratament pentru că are mari efecte adverse. Specialiştii cercetează și se ocupă de acest lucru, atenționând că medicamentul nu primeşte autorizare din cauza anumitor motive. Anumite aspecte nu aparţin de noi şi trebuie discutat mai departe”, a mai adăugat acesta.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență cere asistență internațională
Amintim că astăzi, 5 octombrie 2021, CNSU a adoptat Hotărârea nr. 78 din 05.10.2021, ce are în centrul solicitarea de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate.
Art.1 – (1) Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în achiziționarea a 12700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum.
(2) Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în concentratoare de oxigen.
(3) Pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (1) și alin. (2), Departamentul pentru Situații de Urgență dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă în scopul identificării posibilităților de sprijin.
Amintim faptul că, până astăzi, 5 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.289.156 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 2.578 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare, 1.139.310 pacienți au fost declarați vindecați