Prima pagină » National » Secretarul de stat în Ministerul Sănătății militează pentru purtarea măștii la orele de sport: „Elevii fac efort, expiră prelungit, cantitatea de virus devine mai bogată”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății militează pentru purtarea măștii la orele de sport: „Elevii fac efort, expiră prelungit, cantitatea de virus devine mai bogată”

07 mart. 2021, 22:47,
Bianca Rebegea, în National

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, militează pentru purtarea măștii la orele de sport, deoarece elevii sunt mai predispuși să se infecteze cu noul coronavirus, în momentul în care fac efort. În legătură cu faza epidemiologică în care ne aflăm, medicul confirmă că am intrat în valul al treilea.

Duminică, 7 martie, la Digi 24, Andreea Moldovan a fost întrebată de existența vreunui studiu, care să ateste un nivel de oxigen mai scăzut dacă se poartă masca la orele de educație fizică, iar aceasta a răspuns: „Nu, măștile chirurgicale nu sunt atât de etanșe încât să împiedice oxigenarea corectă”.

Andreea Moldovan: „Este păcat să compromiți tot efortul din școală”

Medicul a subliniat că există o creștere a infectărilor în rândul elevilor și a cadrelor didactice. De asemenea, aceasta a arătat că, potrivit unor statistici internaționale, acolo unde s-a făcut sport fără mască a existat o creștere a cazurilor, dar „nu neapărat de la ora de sport”.

„Când păstrăm masca în toate spațiile interioare, teoretic elevii sunt protejați. La sport o dăm jos, iar dacă se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat lângă el sunt considerați contacți direcți și merg în izolare. Este păcat să compromiți tot efortul din școală. Este un alt studiu: în timpul orelor de sport, elevii fac efort, expiră prelungit, cantitatea de virus devine mai bogată. Un alt studiu arată că dacă merg în șir indian la educație fizică virusul se răspândește pe o distanță mai mare”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Andreea Moldova a fost întrebată despre situația în care aceiași copii mănâncă împreună în pauzele de masă, iar ea a afirmat că în clasele primare nu se poate impune masca de protecție. În plus, se consideră contact direct cel care a stat cu persoana infectată peste 15 minute, la o distanță sub un metru, fără mască: „Ideea este ca acolo unde putem interveni să o facem”.

Întrebată dacă România a intrat în valul al treilea al pandemiei, Andreea Moldovan a răspuns:

„Da, cred că da. Depinde încă de noi să schimbăm cursul acestei evoluții. Dacă conștientizăm că avem o problemă – mă refer la tot contextul european – sunt niște lucruri care trebuie să ne dea de gândit”.

Sorin Cîmpeanu: „Școlile se închid ultimele și școlile se deschid primele”

Miercuri, 25 februarie, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit la Antena 3  despre valul trei al pandemiei și despre presiunea pusă pe țara noastră.

În acest context, ministrul a declarat că își dorește respectarea unui principiu important: „școlile se închid ultimele și școlile se deschid primele”.

„Îmi place să cred că vom respecta un principiu simplu: școlile se închid ultimele și școlile se deschid primele.

Deci ne-am exprimat speranța, încă suntem cu rata de infectare în școli mult sub rata de infectare a populației generale și avem desigur și această măsură a introducerii focarelor în rata de infectare după care vor lucra școlile.”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *