Prima pagină » Informații utile » Secolul fanariot, una dintre cele mai obscure perioade din istoria Țărilor Române

Secolul fanariot, una dintre cele mai obscure perioade din istoria Țărilor Române

28 nov. 2024, 16:30,
Redacția BZI în Informații utile

În ce perioadă a fost secolul fanariot? A fost o perioadă atât de întunecată pentru români, precum ne spun manualele de istorie? Află în rândurile următoare.

Una dintre cele mai controversate și neînțelese perioade din istoria românească este „secolul fanariot.” Între 1711 și 1821, la conducerea Țărilor Române s-au aflat domni de origine greacă, proveniți din cartierul Fanar din Constantinopol, numiți de otomani într-un context politic și militar dificil pentru Imperiul Otoman. Deși nu au fost primii domni străini care au condus aceste teritorii, fanarioții au dominat politica locală timp de un secol, oferind 31 de domni din 11 familii.

Secolul fanariot

Instaurarea regimului fanariot a fost determinată de evenimentele politico-militare ale începutului de secol XVIII și de pozițiile asumate de Constantin Brâncoveanu și Dimitrie Cantemir în raport cu Imperiul Otoman. Trădarea lui Cantemir, aliat cu Petru cel Mare al Rusiei, și poziția ambiguă a lui Brâncoveanu, care a susținut otomanii în momentul critic al retragerii lor, au consolidat decizia otomanilor de a înlocui domnii locali cu oameni de încredere.

Dovezile trădării lui Brâncoveanu, inclusiv scrisorile descoperite de turci prin intermediul hatmanului Orlik, au adus condamnarea sa. În urma acestui episod, Poarta a hotărât să numească domni fideli din rândurile fanarioților, evitând riscurile strategice asociate domniilor locale.

Cartierul Fanar din Constantinopol, populat cu greci încă din timpul cuceririi otomane, a devenit un centru de influență și de selecție pentru administratori și demnitari. Grecii din Fanar, unii dintre ei apropiați ai Patriarhiei, au devenit treptat indispensabili sistemului administrativ otoman, iar unii dintre aceștia au fost desemnați să conducă Țările Române.

Procesul de numire a unui domn fanariot era complex și implica atât abilitatea de a plăti sume considerabile Marelui Vizir, cât și o ceremonie fastuoasă de învestire. Noul domn trimitea un caimacam în țară pentru a organiza venirea sa, iar boierii erau obligați să asigure dotările necesare palatului și să trimită daruri domnitorului, o practică ce întărea loialitatea față de noul lider.

Domniile cumpărate

Viața la curtea domnilor fanarioți era marcată de un ceremonial strict. Domnul era înconjurat zilnic de boieri care îi purtau trena prin palat și se ocupa de problemele aduse în fața sa, deși dreptatea împărțită depindea adesea de starea sa de spirit sau de statutul social al petiționarilor. Prânzul, acompaniat de muzica orchestrei de țigani, era un moment de relaxare în familie, urmat de somnul de după-amiază, toate anunțate oficial prin strigătele unui ceauș.

Decizia otomanilor de a numi domni fanarioți a fost determinată de necesitatea menținerii stabilității în regiune și a loialității față de Poartă. Într-un context în care Rusia și Austria își extindeau influența în Europa de Est, otomanii au preferat să evite ocuparea militară a Țărilor Române, alegând să le controleze prin lideri fideli care să asigure stabilitatea și să țină boierimea în frâu.

Mihai Racoviță, Constantin Mavrocordat și Grigore Ghica au organizat armate și au rezistat imperialismului austriac și rus. Totuși, Țările Române, permanent la răscruce între imperii, au fost sărăcite și depopulate strategic, suferind raiduri tătare și ocupații succesive, rămânând astfel captive unui destin fragil, dominat de interese externe.

În acest mod, domniile fanariote au devenit o soluție strategică, care a influențat profund istoria și societatea românească a epocii. Deși domnii fanarioți sunt adesea criticați pentru fiscalitatea apăsătoare și corupția rampantă, unii au adus reforme și au luptat pentru independență.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Ilie Bolojan şi-ar putea aduce city managerul în Guvern. Numele de miniştri vehiculate: Birchall, Cioloş sau Drulă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Până la ce vârstă ai voie să conduci în România. Legea e clară
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`