Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: care sunt sechelele cu care pot ramane pacientii
Covid-19: care sunt sechelele cu care pot ramane pacientii

Covid-19: care sunt sechelele cu care pot ramane pacientii

19 iul. 2020, 16:55,
în Sanatate

Sechelele cu care raman pacientii cu Covid-19 nu sunt deloc de neglijat. În timp ce un sfert din pacienții afectați de Covid-19 nu prezintă simptome, exista un numar ingrijorator de mare care se confruntă cu manifestări ale bolii, de la tuse până la febră, tulburări digestive și chiar pancreatită acută.

Gravitatea simptomelor variază deci în funcție de individ și poate dura în timp. Prin urmare, unii pacienți se confruntă cu un așa-numit Covid „persistent”: uneori, la mai mult de două luni de la debutul primelor semne ale bolii, suferă în continuare de oboseală sau de dureri în piept. Cei mai afectați pacienți pot ramane, de asemenea, cu o serie de sechele.

Sechelele cu care raman pacientii cu Covid-19

afectarea respiratorie și mai precis fibroza pulmonară, care este consecința frecventă a detresei respiratorii observată în faza acută a bolii;
afectare cardiacă și în special miocardită inflamatorie, infarct miocardic, insuficiență ventriculară dreaptă, tulburări de ritm cardiac, insuficiență cardiacă sau chiar necroză miocardică;
leziuni renale și în special proteinurie, hematurie microscopică, o creștere moderată a creatininei serice sau chiar insuficiență renală acută reversibilă.
deteriorarea sistemului nervos central care poate fi direct legată de virus sau consecința unei anoxii prelungite la pacienții cu ventilație artificială, a accidentelor cerebrovasculare sau a unui sindrom autoimun;
alte tulburări mai puțin specifice, cum ar fi starea de rău generală, dureri musculare și articulare, oboseala la cel mai mic efort fizic sau intelectual, pierderea memoriei sau chiar tahicardie.

Cum să luptăm împotriva consecințelor Covid-19

Consecintele Covid-19 nu sunt numai fizice. Pacienții care ies din terapie intensivă de pe ventilație asistată și sedare profundă, si intra intr-o convalescență lungă, sunt intens marcați. Prin urmare, impactul psihologic al epidemiei de coronavirus nu trebuie neglijat și necesită, la unele persoane, urmărire și sprijin psihologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`