Prima pagină » Local » Seceta se resimte puternic pe cursurile de apă din județul Iași. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a limitat furnizarea apei în 81 de localități ieșene
Seceta se resimte puternic pe cursurile de apă din județul Iași. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a limitat furnizarea apei în 81 de localități ieșene

Seceta se resimte puternic pe cursurile de apă din județul Iași. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a limitat furnizarea apei în 81 de localități ieșene

23 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Seceta se resimte puternic pe cursurile de apă din județul Iași. Potrivit Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, din 121 de cursuri de apă, 34 au secat în proporție de 100%. Ba mai mult, reprezentanții instituției au limitat și furnizarea apei în 81 de localități din județ. În multe localități, fântânile au secat.

Seceta se resimte puternic pe cursurile de apă din Iași

Vara este pe sfârșite, iar temperaturile încep să revină la normalul perioadei. Însă, pe cursurile de apă din județ, situația este îngrijorătoare, și asta pentru că, din cele 121 de cursuri de apă care se află sub coordonarea Administrației Bazinale Apă Prut-Bârlad, 34 sunt secate complet, iar 54 înregistrează debite scăzute și sectoare cu băltiri. În plus, și temperatura apei se menține ridicată, fapt care afectează fauna acvatică.

Temperatura apei este una dintre parametrii care determină starea generală de sănătate a ecosistemelor acvatice, deoarece organismele acvatice au intervale specifice de temperaturi pe care le pot tolera. Astfel, creșterile de temperatură, seceta prelungită și scăderea debitelor de apă pot influența comportamentul şi ciclurile de viață ale speciilor de animale și de plante.

Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, cele mai mari probleme ale secetei s-au înregistrat Mădârjac, Frumușica, Buhalnița, Zlodica.

„Operatorul regional de apă a impus unele restricții locale prin limitarea furnizării apei, prin rețelele proprii de distribuție către consumatori, în 81 de localități afectate de secetă, din județul lași, din spaţiul hidrografic administrat A.B.A Prut-Bârlad. Localitățile afectate de secetă, care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, respectiv fântâni sunt: Mădârjac (din 220 de fântâni, 3 sunt secate), Frumuşica (din 102 de fântâni, una este secată), Bojila (din 63 de fântâni, una este secată), Cepleniţa (din 73 de fântâni, 51 sunt secate), Buhalniţa (din 79 de fântâni, 55 sunt secate), Poiana Mărului (din 48 de fântâni, 33 sunt secate) și Zlodica (din 19 fântâni, 13 sunt secate)”, a declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Mai îngrijorător este faptul că seceta nu este o noutate, cursurile de apă din județul Iași fiind afectate din anul 2021.

Seceta se resimte puternic pe cursurile de apă din județul Iași. Potrivit Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, din 121 de cursuri de apă, 34 au secat în proporție de 100%. Ba mai mult, reprezentanții instituției au limitat și furnizarea apei în 81 de localități din județ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`