Din cauza secetei, ApaVital Iași va continua programul de furnizare a apei doar dimineața și seara. În mai multe comune din județ, operatorul de apă și canalizare va furniza apă după program și în luna septembrie. Rezervoarele care asigură apa pentru locuitorii acestor comune se refac foarte greu din cauza secetei și a utilizării apei de către locuitori pentru agricultură.
ApaVital Iași va furniza apă doar dimineața și seara în mai multe comune din județul Iași și pe toată perioada lunii septembrie din cauza secetei, după ce restricțiile în furnizare s-au făcut și în lunile iulie – august. Perioadele lungi de secetă și utilizarea apei pentru agricultură afectează rezervele de apă din mai multe zone ale județului Iași. Pentru a preveni efecte mult mai grave, ApaVital Iași a stabilit reducerea timpului de furnizare a apei în mai multe comune din Iași.
„Este necesar să fie instituit un program de furnizare a apei care să permită menținerea unui nivel minim în rezervoare, pentru a nu dezechilibra hidraulic total sistemele. În lipsa acestor măsuri, sistemul s-ar goli, iar reamorsarea acestora ar duce la perioade mari de timp, de ordinul zilelor, cu lipsa totală de apă la consumatori”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al ApaVital Iași.
Programul stabilit de ApaVital Iași pentru furnizarea apei în Ceplenița, Scobinți, Cotnari și Deleni
În perioada 1 – 30 septembrie 2020, ApaVital Iași va furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat 07:00 – 09:00 și 19:00-21:00, către utilizatorii din comunele: Ceplenița, Scobinți, Cotnari și Deleni. În aceeași perioadă de timp, în orașul Hârlau și în localitatea Pârcovaci, furnizarea apei potabile se va realiza după program, zilnic, în intervalul orar estimat 07:00 – 13:00 și 16:00 – 21:00, iar în intervalul orar estimat 07:00-10:00 și 17:00-22:00, către utilizatorii din Belcești, Focuri, Coarnele Caprei.
Rezervoarele de apă din județul Iași se refac greu în această perioadă de secetă
În fiecare an, pe perioada sezonului secetos, ApaVital Iași aplică măsuri în ceea ce privește furnizarea apei, pentru a reface rezervoarele. S-a atras atenția prin campanii de informare despre consecințele utilizării apei potabile în alte scopuri decât cel exclusiv uman și menajer.
„Dacă apa ar fi consumată doar pentru consum menajer, nici în perioadele calde nu ar fi probleme, însă aici nu putem decât să conștientizăm consumatorii prin campanii de informare că aceste sisteme nu sunt proiectate decât pentru consum uman și menajer și, în niciun caz, pentru agricultură sau grădinărit”, au mai adăugat reprezentanții ApaVital Iași.
Peste 10 comune din județul Iași au primit apă cu porția de la ApaVital pe toată perioada verii
În perioada verii, consumul de apă crește de 3-4 ori mai mult și de aceea încă din luna iunie apar probleme cu furnizarea apei. În luna august, mii de locuitori din comunele județului Iași au avut un program de furnizare a apei stabilit de ApaVital. Situația a fost mult mai gravă în acest an, fiind perioadă de secetă și se pandemie COVID-19. Alte întreruperi au fost deteminate și de lucrările de reparații și de sporire a capacităților existente, acestea fiind optimizări, automatizări și măriri ale capacităților de pompare.
„Lucrările majore de înlocuire se realizează prin investiții, în limita sumelor acumulate din tarif și redevențe, iar comunitățile locale redimensionează sistemele prin proiecte proprii. Investițiile majore se efectuează însă prin programele cu finanțare europeană, cum ar fi cel încheiat recent, POS Mediu, sau cel care abia a început, POIM, care are o valoare de peste 500 milioane euro. Sistemele existente sunt suficiente pentru alimentarea continuă cu apă a consumatorilor, care de altfel se realizează în cursul anului, cu excepția perioadelor foarte calde lipsite de precipitații”, au precizați reprezentanții ApaVital Iași