Prima pagină » Local » Seceta prelungită a afectat grav rezervele. În județul Iași, restricțiile la apă potabilă se mențin
Seceta prelungită a afectat grav rezervele. În județul Iași, restricțiile la apă potabilă se mențin

Seceta prelungită a afectat grav rezervele. În județul Iași, restricțiile la apă potabilă se mențin

27 iul. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

Deoarece în ultimii ani a fost secetă pe perioade mai lungi, rezervele de apă din județul Iași au fost afectate la un nivel fără precedent. Din păcate, situația nu este mai bună, gestionarea apei fiind foarte importantă pe viitor

Ieșenii au resimțit din plin efectele secetei în această vară, după ce au rămas fără apă. Operatorul ApaVital a fost forțat să ofere clienților apă doar în anumite intervale orare, pentru a nu epuiza complet rezervele. Deși în ultima vreme a mai plouat, nu a fost suficient pentru refacerea acestora.

Seceta a afectat grav rezervele de apă din Iași

Peste 30 de localități din județul Iași au fost afectate de restricțiile de apă din această vară. Oamenii au fost puși într-o situație dificilă, deoarece nu există suficientă apă. Totuși, unii ieșeni nu sunt responsabili și folosesc apa pentru a uda culturile de legume și fructe. Rețeaua este gândită doar pentru consumul într-o gospodărie, nu și pentru alte lucruri. Culturile de plante au fost afectate grav pe câmpurile din județul Iași. Producătorii locali trebuie să își recupereze pierderile în loc să scoată la vânzare marfa. De asemenea, există riscul ca și produsele din magazine să se scumpească, deoarece producția de legume și fructe a fost afectată.

„Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor, depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele, care în condiții normale sunt pline, se golesc cu rapiditate și astfel întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat”, a transmis compania ApaVital SA.

Problemele sunt resimțite în toată lumea

Din păcate, la nivel mondial, situația nu este prea încurajatoare, deoarece efectele secetei au fost resimțite pe tot globul. Deja a devenit o normalitate ca în sezonul de vară să existe un deficit de apă. Problema este că lipsa acesteia afectează și alte sectoare, precum cele de producție de alimente, energie sau creșterea animalelor. În unele zone, a început să se schimbe terenul, fiind mult mai arid, devenind chiar deșertic.

„Schimbările climatice, combinate cu gestionarea defectuoasă și consumul excesiv, alimentează secete mai lungi, mai dure și mai frecvente. Acestea fac ravagii în producția de alimente și energie, biodiversitate, silvicultură și infrastructura de transport. Secetele și deficitul de apă nu mai sunt anomalii în Europa. În prezent, 20% din teritoriul european și 30% dintre europeni se confruntă cu stresul hidric în fiecare an, costurile asociate ridicându-se la aproximativ 9 miliarde de euro anual”, au precizat reprezentanții ApaVital SA.

Rezervele de apă din Iași au fost afectate grav de secetă, iar restricțiile pentru cetățeni vor fi menținute în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *