Prima pagină » Actualitate » Secetă extremă la stația hidrometrică Cernavodă. Rezerva de apă scade periculos de aproape de treapta I de restricții
Secetă extremă la stația hidrometrică Cernavodă.  Rezerva de apă scade periculos de aproape de treapta I de restricții

Secetă extremă la stația hidrometrică Cernavodă. Rezerva de apă scade periculos de aproape de treapta I de restricții

31 aug. 2024, 19:00,
în Actualitate

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că la stația hidrometrică Cernavodă nivelul Dunării a ajuns la doar 48 cm de aplicarea treptei I de restricții. În același timp, seceta afectează 650 de localități din Moldova, unde situația este deosebit de gravă.

Datele centralizate până vineri dimineață de la stațiile meteo și pluviometrice arată precipitații variabile în diverse locații: Mangalia – 48 l/mp, Nuntași – 75,5 l/mp, Tuzla – 75 l/mp, și 23 August – 90 l/mp. Alte măsurători includ râul Hamangia la Tulcea cu 42 l/mp și râul Telița la Poșta Constanța cu 30 l/mp.

La Cernavodă, Dunărea are un nivel de -1,14 metri, cu o rezervă de 48 cm până la aplicarea restricțiilor de treapta I. De asemenea, pe 36 din cele 120 de secțiuni monitorizate pentru asigurarea resurselor de apă se înregistrează secetă severă. În județul Botoșani, 268 din cele 650 de localități afectate din Moldova suferă de lipsa apei, iar în unele regiuni, râurile au secat complet.

Coeficientul de umplere la nivel național este de aproape 75%, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, când era de 70%. În prezent, debitele Dunării la intrarea în țară sunt de 2.700 mc/s, estimându-se o scădere la 2.300 mc/s până pe 5 septembrie, sub media multianuală de 3.800 mc/s pentru luna septembrie.

Pentru a combate efectele secetei, au fost suplimentate debitele evacuate din acumulările Siriu și Stânca-Costești, asigurând astfel apa necesară pentru irigații și alimentarea populației.

Specialiștii de la „Apele Române” fac apel la populație să utilizeze apa în mod rațional și să stocheze apa de ploaie pentru a o folosi ca sursă alternativă în activitățile casnice, având în vedere deficitul continuu de apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024