Specialiştii avertizează asupra faptului că seceta din România afectează producţia de energie hidroelectrică, punând-o în pericol, iar acest lucru va duce inevitabil la scumpirea facturilor de curent.
Seceta din România provoacă noi scumpiri
Producţia de energie hidroelectrică este în pericol din cauza secetei din România. Astfel, avertizează specialiştii, debitul mic al râurilor pe care sunt amenajate hidrocentrale, inclusiv pe Dunăre sunt puternic afectate.
Din această cauză, România va produce mai puţină energie electrică, iar facturile ar putea să crească. Sindicatul Porţilor de Fier atrage atenţia că debitele sunt în scădere, adăugând că Dunărea este la o cotă foarte mică, iar debitele sunt în scădere de la o zi la alta.
Reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos au precizat că seceta a determinat scăderi mari ale debitelor fluviului. Astfel că numai la Galaţi, cotele Dunării au scăzut cu 20 de cm centimetri în patru zile.
Pentru moment, oficialii Hidroelectrica dau asigurări că debitul la Porţile de Fier este unul mare, de 3.000 de metri cubi/secundă, dar totuşi în scădere până la 2.900 de metri cubi/secundă.
„Debitele sunt destul de mici pentru această perioadă. Acum avem la 3.100m3/s cu tendinţa de scădere în următoarele zile, la 2900m3/s. Deci este sub media multianuală a Dunării şi evident că din acest motiv este afectată şi producţia de la Porţile de Fier 1 şi Porţile de Fier 2”, a declarat Cristinel Popescu, preşedintele Sindicatului Porţile de Fier.
Rezervele de apă din România se află în pericol
De asemenea, Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a avertizat asupra faptului că, în perioada imediat apropiată, este necesar ca rezervele de apă disponibile să fie utilizate în mod rațional pentru toate folosințele, precizând totodată, că nu se recomandă udatul grădinilor și umplerea unor bazine sau piscine, după cum se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, susţin reprezentanţii ANAR.
Administrația Națională „Apele Române” monitorizează în mod constant volumele din principalele lacuri de acumulare şi asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă.
Spre exemplu, rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SA este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Așadar, aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.
„Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82% cât este astăzi la 68%”, se menţionează în comunicat.
Așadar, se pare că seceta din România va duce inevitabil la scumpirea facturilor de curent.
De parca panourile solare fotovoltaice si eolienele sunt facute pentru Sfantul Duh.