Prima pagină » Local » Seceta continută să afecteze Iașul! ANM a înregistrat o situație dezastruoasă a precipitațiilor în județ

Seceta continută să afecteze Iașul! ANM a înregistrat o situație dezastruoasă a precipitațiilor în județ

01 aug. 2022, 02:00,
Emanuela Băluță în Local

Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică situația dezastruoasă a precipitațiilor în județul Iași. Având în vedere ploile din ultima săptămână a lunii iulie 2022, mulți ieșeni și-au făcut speranțe că se va mai remedia, cel puțin parțial, problema secetei, dar, în perioada 29 – 30 iulie, valorile precipitațiilor au fost cuprinse între 1,0 l/mp și 43,0 l/mp

În contextul în care temperaturile sunt ridicate, iar ploile insuficiente, deficitul de apă se acutizează, ceea ce a determinat furnizorul de apă al Iașului, ApaVital, să prelungească programul de distribuire a apei doar în anumite intervale orare și în luna august.

 carare de pamant uscat cu putin noroi in centru

Seceta continuă să afecteze județul în contextul în care temperaturile sunt ridicate, iar ploaia insuficientă

Situația dezastruoasă a precipitațiilor în județul Iași

pluviometru in gradina

Astfel, la stația meteo din municipiul Pașcani a fost înregistrată cea mai mică valoare, de numai 1,0 l/mp, în timp ce în stația de la Tungujei valoarea din această perioadă a fost de 43,0 l/mp

Administrația Națională de Meteorologie a publicat situația precipitațiilor în județul Iași. Valorile au fost înregistrate în perioada 29 – 30 iulie 2022, la ora 06:00. Numerele sunt extrem de mici având în vedere nevoia foarte mare de apă și sezonul secetos pe care-l traversăm.

Astfel, la stația meteo din municipiul Pașcani a fost înregistrată cea mai mică valoare, de numai 1,0 l/mp, în timp ce în stația de la Tungujei valoarea din această perioadă a fost de 43,0 l/mp.

La stația din Aroneanu a fost înregistrat 1,3 l/mp, în timp ce stația din Ciurbeși a identificat 5,8 l/mp. Stația din Cucuteni a înregistrat 16,4 l/mp, iar cele din Ezăreni și Halceni, 2,2 l/mp, respectiv 9,2 l/mp.

Stația pluviometrică din localitatea Pârcovaci a înregistrat o valoare ceva mai mare, de 32,0 l/mp, iar cea din Plopi de 13,2 l/mp. În Podu Iloaiei, cantitatea precipitațiilor este de 13,2 l/mp, și, o cantitate cu puțin mai mare a fost înregistrată în Sârca, de 15,3 l/mp.

În Tansa, stația meteo a consemnat o cantitate de 14,1 l/mp. Ploi puține au fost și în Rediu, Andrieșeni și Ciurea, unde stațiile au înregistrat următoarele valori: 4,4 l/mp, 3,9 l/mp și 3,4 l/mp.

În stația din orașul Hârlău a fost identificată o valoare ceva mai mare, de 19,5 l/mp, dar și la stația din Târgu Frumos, unde cantitatea de apă a fost de 42,5 l/mp.

În restul stațiilor valorile au fost sub 10 l/mp. Astfel, în Chiperești au fost 3,5 l/mp, în stația din Cârjoaia, numai 5,4 l/mp, în Prisacani doar 2,8 l/mp.

bidoane de apa albastre

ApaVital recomandă oamenilor să-și facă rezerve de apă pentru perioadele când aceasta este întreruptă

Valori proaste inclusiv în municipiu

 fatada sediului ApaVital Iasi

ApaVital prelungește programul de distribuire a apei doar în anumite intervale orare și în luna august

Stația din municipiul Iași a înregistrat o valoare mică și ea, de numai 6,1 l/mp, iar stația din Satu Nou, cu aproape un litru mai mult, 6,7 l/mp. La stația Meteo Iași, cantitatea de precipitații a fost 2,0 l/mp și, aceeași valoare a fost înregistrată și în stația din localitatea Victoria.

În stațiile din Șipote, Ungheni, Vânători și Gorban, valorile înregistrate au fost de 9,0 l/mp, 3,0 l/mp, 1,5 l/mp, respectiv 4,8 l/mp.

În contextul în care nu plouă suficient, iar temperaturile continuă să crească, furnizorul de apă al Iașului, ApaVital, a anunțat un nou val de întrerupei valabil pe tot parcursul lunii august. Aceștia își îndeamnă utilizatorii să-și facă rezerve de apă pentru perioadele în care livrarea acesteia este sistată. Mai mult, ei îndeamnă utilizatorii la un consum conștincios, și amintesc că apa nu trebuie folosită decât în scop menajer, și nu agricol.

„Reamintim utilizatorilor că, în conformitate cu prevederile Regulamentului serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, utilizatorii au obligația de a «asigura folosirea eficientă și rațională a apei preluate din rețeaua publică» și de a utiliza apa «numai pentru folosințele prevăzute în contractul de furnizare a serviciului». Concret, apa de la robinet nu este furnizată pentru irigarea plantelor și a gazonului. Folosiți apa de la robinet doar pentru uz casnic și menajer, pentru ca această resursă vitală vieții și sănătății să fie disponibilă întregii comunități!”, au precizat reprezentanții ApaVital, având în vedere situația dezastruoasă a precipitațiilor din județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *