Prima pagină » Actualitate » Seceta afectează agricultura din România. Mai puțin grâu de recoltat decât în 2021

Seceta afectează agricultura din România. Mai puțin grâu de recoltat decât în 2021

27 iul. 2022, 09:59, 1 ,
în Actualitate

Seceta afectează grav agricultura din România unde autoritățile se aşteaptă la mai puţin grâu recoltat decât în 2021. Asta în condiţiile în care țara este al patrulea producător din Uniunea Europeană.

Petre Daea a mers pe câmp şi a observat faptul că sunt numeroase zone afectate. Ministrul Agriculturii a explicat că sunt trei scenarii care există în acest moment în țară. Unul dintre scenariile întâlnite de către ministru este cel în care culturile au fost afectate chiar și în proporție de 100%. În acest sens, ministru a declarat stare de calamitate în mai multe zone din țară.

Seceta afectează agricultura din România

Conform datelor existente, seceta afectează agricultura din România, iar în 2022, țara va recolta 9 milioane de tone. Producția aşteptată este cu 25% mai mică comparativ cu anul 2021. Ca urmare a analizelor făcute în urmă cu un an de zile, România a generat 10% din producția totală a Uniunii Europene. Țara a asigurat un sfert din volumul total al exporturilor din Europa.

„Din analizele noastre, producţia de grâu este de 9 milioane de tone, dar mai sunt câteva zone în ţară în care încă se recoltează. Însă, grâul este recoltat în proporţie de 96% şi nu pot fi schimbări foarte mari la grâu“, a spus Nicolaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români, o organizaţie formată din peste 1.000 de membri.

Comisia Europeană prevede o recoltă de aproximativ 9,3 milioane de tone de grâu, în scădere cu aproximativ 1 milion de tone față de ultima statistică realizată. Aceleași date arată faptul că Insulă Mare a Brăilei are o recoltă bună la grâu și la orz și media a fost de 7 tone la hectarul de grâu și 8 tone la hectarul de orz. Producția medie este de 4,3 tone la hectar, dar prețul mediu per tonă este de 330 de euro, cu 33% mai mare decât în 2021.Suprafaţa cultivată cu grâu în toamna anului 2021 a fost de 2,1 mil. ha, similară cu cea din anul precedent.

Războiul din Ucraina generează o criză alimentară mondială

Situaţia este una tensionată la nivel mondial unde cei mai importanţi jucători în domeniu exportă în cantități mici. Vorbim despre Rusia care are parte de sancţiuni, iar mai multe țări refuză să importe grâne din țară. În schimb, Ucraina este afectată de război având porturile blocate. Totuşi, ultimul acord dintre Rusia și Ucraina ar putea face posibilă reluarea exporturilor prin porturile țării.

Până la acel moment, în toată Europa sunt mari deficite de alimente. De exemplu, din cauza secetei, Franța a rămas fără muștarul de Dijon, un important ingredient în bucătăria din hexagon, una dintre cele mai mari din lume. În Germania, un litru de ulei a ajuns să coste 6 euro, iar nemții sunt nemulţumiţi pentru că unele supermarketuri au impus limită de cumpărare.

Așadar, criză economică este dublată de o criză alimentară mondială, lucru care are legătură cu războiul din Ucraina, dar și cu secetă din agricultură din România sau din alte țări.

Comentarii
  • Stati linistiti ! Chiar daca nu era seceta, tot se scumpea painea la toamna pt. ca traim in Romania, un stat ”normal”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025