Prima pagină » Local » Seceta a afectat grav rezervele de apă din Iași. Restricțiile au fost prelungite până la sfârșitul lunii august
Seceta a afectat grav rezervele de apă din Iași. Restricțiile au fost prelungite până la sfârșitul lunii august

Seceta a afectat grav rezervele de apă din Iași. Restricțiile au fost prelungite până la sfârșitul lunii august

08 aug. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

Seceta a făcut ravagii în județul Iași, în această vară, iar acest lucru s-a văzut și la rezervele de apă, care sunt în scădere. Astfel, restricțiile sunt prelungite până la 31 august 2024

Oamenii din Iași au fost afectați direct de secetă, deoarece nu au mai avut acces la apă potabilă de la rețeaua de la ApaVital pe tot timpul zilei. Compania a fost nevoită să stabilească un program, deoarece rezervele scad extrem de repede.

Restricțiile au fost prelungite în mai multe localități

În județul Iași, au fost afectate zeci de localități în iulie, însă restricțiile au fost prelungite pentru încă o lună. Majoritatea comunelor sunt din partea de nord a județului.

„Până pe 31 august 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, APAVITAL S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat 07:00-21:00, către utilizatorii din localitățile: Românești, Avântu și Ursoaia. În intervalul orar estimat 07:00 – 21:00, către utilizatorii din localitățile: Gropnița, Bulbucani, Săveni, Sânger, Mălăești și Forăști, Movileni, Larga Jijia, Potângeni, Iepureni”, a transmis ApaVital.

Seceta a afectat grav rezervele de apă

Faptul că sunt tot mai puține precipitații în decursul unui an are efecte negative pe termen lung. Autoritățile trebuie să găsească soluții în toată țara, deoarece lucrurile nu par că se vor regla.

„Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare, înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor, depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele, care în condiții normale sunt pline, se golesc cu rapiditate și întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat”, au mai precizat reprezentanții companiei.

Desigur că unii oameni foloseau apa din rețeaua publică pentru a uda grădinile sau pentru alte activități de irigat. Rețeaua este proiectată în așa fel încât apa să fie folosită doar pentru menajul casnic.

„Pe parcursul anului, alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ trei ori. Această creștere este din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, și anume a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație. Astfel, se depășește capacitatea maxim proiectată și încep să apară probleme în alimentarea cu apă a consumatorilor, în pofida campaniilor permanente pe care le desfășurăm pentru conștientizarea populației asupra faptului că apa este o resursă limitată”, au încheiat reprezentanții de la ApaVital.

Rezervele de apă din Iași sunt tot mai mici din cauza secetei prelungite din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024