Serbia a raportat marţi 13 decese de COVID-19, cel mai mare bilanţ pentru o singură zi de când a început pandemia, în contextul în care ţara depune mari eforturi pentru a face faţă numărului în creştere de pacienţi, relatează DPA. Marţi, Serbia a anunţat 299 noi cazuri de coronavirus, iar în cursul ultimei săptămâni a înregistrat între 200 şi 300 de cazuri zilnic, provocând temeri că ţara de 7 milioane de locuitori s-ar putea confrunta cu un al doilea val de infecţii.
Creşterea semnificativă are loc la circa opt săptămâni după ce Serbia a început să ridice restricţiile pentru combaterea COVID-19, care au fost printre cele mai aspre din Europa. La momentul respectiv, numărul zilnic de infectări scăzuse la numere cu două cifre. Meciurile de fotbal şi tenis cu mii de spectatori s-au reluat între timp, iar pe 21 iunie Serbia a organizat alegeri pe care le amânase în aprilie din cauza epidemiei.
În lumina numărului în creştere, autorităţile redeschid spitale provizorii pentru COVID-19 şi desemnează din nou spitale obişnuite drept unităţi de tratare a bolii provocate de noul coronavirus. Din weekendul trecut, măştile sunt obligatorii în spaţiile publice închise. Marţi, Serbia avea puţin sub 3.000 de cazuri active, iar 110 pacienţi erau asistaţi de aparate de ventilaţie mecanică. Bilanţul total al morţilor este, potrivit cifrelor oficiale, de 330.
Deteriorarea situaţiei epidemiologice a determinat cele mai multe state din regiune, inclusiv destinaţia de vacanţă cea mai apreciată de sârbi – Grecia, să impună o interdicţie de intrare pentru cetăţenii din această ţară.
Autoritățile italiene, măsuri pentru reducerea aglomerației
În Italia, pe măsură ce este reluat turismul și viața revine la normal, autoritățile din două provincii extrem de afectate de pandemie au intervenit, cerând impunerea de măsuri pentru evitarea aglomerațiilor. Nu este o urgență, însă, trebuie să se intervină – consideră guvernatorul Regiunii Veneto, Luca Zaia, nemulțumit de faptul că lumea nu mai respectă interdicția de a evita aglomerațiile.
În acest sens va lansa luni o ordonanță cu noi reguli în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19. Decizia a fost luată cu atât mai mult cu cât în regiune și în special la Veneția au început să vină deja tot mai mulți turiști străni. O ordonanță asemănătoare va fi anunțată mâine și în Regiunea Toscana de guvernatorul Enrico Rossi, după apariția câtorva mici focare de infecție, cauzate de cetățeni străini sau rezidenți reveniți în teritoriu din străinătate, care, conform măsurilor actuale, nu mai sunt obligați să rămână în autoizolare.
La Veneto a devenit faimos așa-zisul focar al îngijitoarelor, opt femei care au venit din România cu același autocar și au fost descoperite infectate, guvernatorul introducând încă de o săptămână obligatorie testarea tuturor femeilor care revin din România sau Republica Moldova la familiile care îngrijesc bătrâni. Una dintre primele două zone roșii din Italia, instituită la sfârșitul lunii februarie a fost chiar în Regiunea Veneto, în localitatea Euganeo.
Pacientul zero ar fi contractat infecția cu coronavirus în cadrul unei călătorii efectuate în Serbia
Luca Zania a anunțat că va cere procurorilor să deschidă o anchetă privind posibile infracțiuni comise de un om de afaceri asociat cu focarul de infecție cu coronavirus din regiune. Barbatul denumit de presă pacientul zero, ar fi contractat infecția cu coronavirus în cadrul unei călătorii efectuate în Serbia și la revenirea în Peninsulă nu s-a autoizolat, în ciuda faptului că avea simptome și a fost testat pozitiv pentru COVID-19.
Se crede că omul de afaceri a participat la un dineu cu câteva sute de persoane, persoane pe care autoritățile italiene le caută și continuă să le testeze.