Prima pagină » National » Se vor majora taxele și impozitele. Iată cine va trebui să scoată mai mulți bani din buzunare
Se vor majora taxele și impozitele. Iată cine va trebui să scoată mai mulți bani din buzunare

Se vor majora taxele și impozitele. Iată cine va trebui să scoată mai mulți bani din buzunare

06 iun. 2024, 14:45, 2 ,
în National

După alegerile de duminică, 9 iunie 2024, se vor majora taxele și impozitele, susțin economiștii.  Asta pentru că România și-a asumat mai multe reforme pentru a nu pierde banii europeni, care presupun și majorări de taxe şi impozite. Iată cine va trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

Se vor majora taxele și impozitele

Taxele pe care le plătesc românii s-ar putea majora după alegerile de duminică. Este vorba despre impozitele plătite pentru terenuri și case, inclusiv apartamente. Analiștii estimează că impozitele ar putea fi chiar de trei ori mai mari decât în prezent. Și asta din cauză că se vor calcula în funcție de valoarea de piață a bunului respectiv. Proprietarii apartamentelor din orașele mari vor fi probabil cei mai afectați.

Eliminarea excepțiilor fiscale a fost, de asemenea, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. De exemplu, în prezent cei care lucrează în domeniul IT sunt scutiți, dacă vor, de contribuția la Pilonul 2. Iar cei care lucrează în agricultură sau construcții beneficiază de salarii minime diferite. Astfel de excepții ar urma să fie eliminate.

Tot excepții ar putea să fie considerate și pragurile de TVA, pentru că, în acest moment, există două praguri reduse: 5% si 9%, aplicabile, de exemplu, la unele alimente și medicamente. Cel mai probabil, va fi o cotă unică de TVA, de 19%.

Câți bani vor scoate din buzunare românii

Românii vor plăti taxe și impozite mai mari începând cu anul 2025. Analiștii financiari precizează că România este pe ultimul loc în UE la colectarea taxelor în PIB. Principalul factor care a stat la baza deciziilor de schimbare a modului de calcul al acestor taxe și impozite ține de contextul intern, național, în care România se confruntă cu situația în care bugetele locale nu colectează suficiente venituri din taxe și impozite care să acopere cheltuielile locale, astfel încât să lase loc investiţiilor.

Trebuie de știut și faptul că 2024 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Cele locale, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%. Este şi cea mai mare creştere din ultimii ani și este efectul indexării cu rata inflației.

Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat. Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Anul 2025 se anunță a fi un an al scumpirilor. Românii vor plăti taxe și impozite mai mari decât în prezent. Un nou val de scumpiri îi va afecta pe toți românii. Gaura de la buget va fi chiar mai mare decât anul trecut și va ajunge la 7% din PIB. Asta arată estimările Comisiei Europene.

Comentarii
  • Inainte de a scoate banii, eu as scoate bardita. Iar in ziua votului stau acasa.

  • Daca se voteaza PNL, sigur se vor mari impozitele. Astia abia asteapta sa mareasca taxele si impozitele pentru omul de rand, dar se lauda cu impozit 10% pentru bogati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`