Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că școlile nu vor fi închise dacă vor fi cazuri multe de COVID-19, dar cu puține spitalizări, însă poate fi o „măsură temporară”, în situația în care s-ar ajunge la blocarea spitalelor. El a criticat decizia de închidere a școlilor când erau câteva sute de îmbolnăviri pe zi, spunând că decizia a fost nejustificată și chiar iresponsabilă.
Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că numărul zilnic de cazuri COVID-19 nu ar trebui să fie singurul criteriu pentru închiderea şcolilor, fiind important procentul pacienților spitalizați:
“Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa au avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a transmis dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Când se vor închide unitățile de învățământ din România
El s-a pronunțat pentru menţinerea deschisă a școlilor, dar nu cu orice preţ, spunând că închiderea unităților de învățământ poate fi o măsură temporară, dacă se va ajunge la supraaglomerarea spitalelor:
“Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară.
Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a mai spus sursa citată.
Ce spune ministrul Sănătății despre certificatul verde Covid-19
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a venit cu noi declaraţii despre posibilitatea unui certificat verde în România, pe modelul altor ţări europene. Întrebat ce poziţie are în ceea ce priveşte posibilitatea ca liderul PNL Florin Cîţu să propună săptămâna viitoare în coaliţie obligativitatea certificatului verde pentru angajaţii din sănătate şi cei din educaţie, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a răspuns, la o conferinţă de presă:
„În ceea ce priveşte certificatul verde, mă bucură eficienţa domnului Cîţu. Domnul preşedinte Cîţu este un om eficient, a demonstrat-o pe tot parcursul anului trecut şi probabil că aceeaşi eficienţă o va demonstra şi prin promovarea unui proiect de act normativ în ceea ce priveşte utilizarea certificatului verde pentru anumite categorii. Răspunsul meu este următorul: poziţia mea este favorabilă de susţinere a oricărui demers care are impact asupra sănătăţii publice, un impact favorabil asupra sănătăţii publice”, a spus Rafila.
Medicul Alexandru Rafila a spus că aşteaptă cu „mare interes” şi că nu se va opune propunerii preşedintelui PNL, în măsura în care va fi validată la nivel politic în coaliţia de guvernare.
„Aşteptăm cu mare interes propunerea domnului preşedinte Cîţu şi în măsura în care ea va fi validată la nivel politic, pentru că dânsul reprezintă unul dintre cele trei partide ale coaliţiei, cu siguranţă eu nu am niciun motiv să mă opun unei astfel de propuneri”, a afirmat ministrul.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vizitat vineri Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Rafila a discutat cu echipa de conducere şi şefii de secţie despre pregătirea unităţii sanitare în acest context epidemiologic şi a vizitat mai multe secţii.