Se vor construi fabrici de Inteligență Artificială! Comisia Europeană a lansat un apel pentru înfiinţarea unor fabrici AI pentru a stimula poziţia de lider a Europei în domeniul Inteligenţei Artificiale de încredere. Iată câți bani va investi Uniunea Europeană.
Se vor construi fabrici de Inteligență Artificială!
Comisia Europeană a propus recent înfiinţarea unor fabrici de Inteligenţă Artificială (IA). Fabricile IA îi vor ajuta pe dezvoltatorii de IA să îşi formeze modelele de IA generativă de mari dimensiuni utilizând supercalculatoarele EuroHPC şi oferind acces la servicii de date, de calcul şi de stocare. Fabricile vor fi conectate în reţea în întreaga Europă, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA.
Fabricile IA vor fi conectate la iniţiativele statelor membre în domeniul IA, creând un ecosistem de IA dinamic. Fabricile vor beneficia, de asemenea, de instalaţiile de testare şi experimentare ale Europei şi de centrele de inovare digitală. Fabricile de IA vor stimula dezvoltarea şi validarea aplicaţiilor industriale şi ştiinţifice ale IA în sectoare-cheie europene, cum ar fi asistenţa medicală, energia, automobilele şi transporturile, apărarea şi industria aerospaţială, robotica, industria prelucrătoare și tehnologiile.
Sistemele de Inteligența Artificială care prezintă doar un risc limitat vor fi supuse unor obligaţii de transparenţă foarte simple, în timp ce sistemele cu risc ridicat, utilizate, de exemplu, în infrastructuri critice, educaţie, resurse umane sau aplicarea legii, vor fi supuse unor cerinţe mai stricte înainte de a fi autorizate în UE. Propunerile depuse vor fi acum evaluate de un panel independent de experţi, primele fabrici IA selectate urmând să fie anunţate la sfârșitul anului 2024. Cererea de propuneri va fi deschisă în permanenţă până la 31 decembrie 2025 şi va fi sprijinită de o contribuţie a UE de aproape un miliard de euro din partea programului Europa digitală şi a programului Orizont Europa şi de o finanţare egală din partea statelor membre.
Descoperire uimitoare pentru omenire bazată pe AI
Cu ajutorul unui chatbot avansat bazat pe AI, un grup de cercetători a creat un avatar foto al chipului din viitor al unei persoane. Astfel, oamenii pot discuta cu o versiune a lor mai în vârstă. Proiectul Future You, creat de cercetătorii de la MIT Media Lab și de colaboratori internaționali, utilizează Inteligența Artificială pentru a crea o simulare a persoanei de 60-70 de ani a unui utilizator. Utilizatorii pot conversa cu Inteligența Artificială prin intermediul unei interfețe text, pe teme cum ar fi cum să obțină ceea ce își doresc în viață, în funcție de circumstanțele, convingerile și perspectivele lor. Acesta a fost conceput pentru a da oamenilor sentimentul că sunt conectați cu sinele lor viitor.
Chatbot-ul, care adoptă o persoană pe baza răspunsurilor utilizatorului, răspunde apoi întrebărilor acestuia despre cum ar putea fi viața sa. Datele sunt combinate într-o arhitectură de procesare a limbajului natural care menține un sentiment de continuitate și de personalizare pentru utilizator, făcând ca viitoarea sa persoană să fie credibilă.
Proiectul revoluționar al unui grup de știință a vizat 344 de vorbitori de limbă engleză cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care au interacționat cu reprezentări ale viitorului lor sine timp de 10 până la 30 de minute. Majoritatea utilizatorilor au raportat o scădere a nivelului de anxietate raportat de ei înșiși, o creștere a nivelului de motivație și un sentiment mai puternic de conexiune cu sinele lor viitor.
O altă schimbare se va produce și pe piața muncii. Elon Musk preconizează că Inteligența Artificială îi va lăsa pe mulți fără loc de muncă. Câteva profesii vor dispărea de pe piața muncii, iar oamenii vor fi puși în situația de a face reconversii profesionale. O decizie neașteptată a venit recent de la Comisia Europeană, care a anunțat că se vor construi în mai multe state membre UE fabrici de Inteligență Artificială.