Se verifică actele profesorilor! Cadrele didactice care doresc să obțină gradații de merit vor fi nevoite, începând din acest an, să respecte reguli mai stricte privind validarea documentelor depuse la dosar. Iată noua regulă care se aplică în toată țara.
Se verifică actele profesorilor!
Potrivit unui nou ordin emis de Ministrul Educației, Daniel David, toate certificatele și diplomele anexate dosarelor pentru obținerea gradației de merit trebuie să fie verificate și confirmate, pentru a preveni eventualele fraude. Excepție de la noua regulă fac acele documente eliberate de instituții care fac parte dintr-o structură oficială a Ministerului Educației și Cercetării sau certificatele emise sub autoritatea directă a Ministerului, caz în care verificările suplimentare nu vor mai fi necesare.
„Am şi luat măsuri, prin noul Ordin de ministru certificatele trebuie să fie confirmate de către cineva, nu poţi să le pui pur şi simplu la dosar. Trebuie confirmate de conducerea şcolii, asta dacă nu fac parte dintr-o structură prin care nu mai facem verificări, mai ales dacă este implicat, ca furnizor, sau certificatul a apărut sub cupola Ministerului Educaţiei şi Cercetării, spre exemplu.”, a afirmat Ministrul Educaţiei.
Venituri acordate profesorilor în funcție de performanță
Diferenţierea veniturilor profesorilor în funcţie de performanţă va fi prezentată în luna mai 2025, în cadrul unui amplu raport de diagnostic şi reforme propus de Ministrul Educației.
„Mulţi înţeleg oarecum greşit aceste discuţii. Noi discutăm, în primul rând, despre venitul diferenţiat în funcţie de performanţă. Salariile vin într-un sistem public, salariile sunt pe grillă, ca să spun aşa, şi nu prea ai cum să le diferenţiezi. Iar, pornind de la salariul pe care îl ai pe grilă, în funcţie de indicatori de performanţă, cred că ar trebui să fie două tipuri de indicatori de performanţă. Indicatori care ţin, de exemplu, de aspecte de a fi incluziv, de a lucra în activităţii dificile, în mediile rurale, sau indicatori care ţin de performanţă, succesul la bacalaureat, la examenul naţional, la olimpiade, profesorii să poată să aibă venitul diferenţiat, pornind de la salariul de bază”, a explicat Ministrul Educației.
O altă lege aflată încă în dezbatere se referă la uniformele școlare ale elevilor. Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit recent despre uniformele școlare. Ministrul a declarat că susține ideea ca școlile să adopte uniforme, însă consideră că această decizie trebuie să fie luată la nivelul fiecărei instituții de învățământ, fără a impune obligativitatea la nivel național. În prezent, purtarea uniformei nu poate fi obligatorie. Conform legislației, niciun elev nu poate fi privat de dreptul la educație dacă nu poartă uniformă când merge la școală. Ministrul Educației încurajează directorii școlilor să discute despre această opțiune, să analizeze avantajele și dezavantajele și să ia decizia în funcție de nevoile și valorile comunității lor.
Cine are timpul necesar verificării a minim 300 pag pt fiecare candidat???