Prima pagină » National » Se va implementa săptămâna de lucru cu șase zile. Cine sunt cetățenii care vor lucra mai mult
Se va implementa săptămâna de lucru cu șase zile. Cine sunt cetățenii care vor lucra mai mult

Se va implementa săptămâna de lucru cu șase zile. Cine sunt cetățenii care vor lucra mai mult

18 iun. 2024, 11:00,
BZI.ro, în National

Autoritățile din Grecia au anunțat că de la 1 iulie 2024 se va implementa săptămâna de lucru cu șase zile. Grecii au posibilitatea să aleagă dacă vor să muncească 6 zile în loc de 5, dar în schimb să aibă un program flexibil. Iată cine sunt cetățenii care vor lucra mai mult.

Se va implementa săptămâna de lucru cu șase zile

Grecia va implementa săptămâna de lucru cu şase zile, cu scopul de a combate deficitul de muncitori calificați. Noua lege permite lucrătorilor cu normă întreagă să aibă un al doilea loc de muncă cu jumătate de normă și să lucreze până la 13 ore pe zi. Această a șasea zi de muncă va viza în special companiile din sectorul industrial, care au o linie de producție continuă.

În schimb, alte state au venit cu ideea de a implementa săptămâna de lucru de 4 zile, vinerea fiind zi liberă alături de cele două zile de weekend. În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30%  îl vor adopta definitiv.

Deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și ar afecta productivitatea în muncă.

Drepturi noi pentru angajații din România

Legislația muncii din România vine cu o schimbare, permițând părinților care au copii cu handicap să beneficieze de o perioadă lunară dublată de telemuncă. Această inițiativă este menită să sprijine familiile cu nevoi speciale, fără a afecta bugetul public sau activitatea firmelor.

„Spre deosebire de părinții copiilor care nu suferă de handicap, părinții copiilor cu handicap trebuie să beneficieze de un sprijin din partea legiuitorului, sens în care se impune legiferarea, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor reale ale acestora.”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Părinții cu mai mult de un copil cu handicap vor primi încă două zile de telemuncă pe lună, pe lângă cele 8 zile inițiale. Vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot beneficia de aceste 8 zile de telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, comparativ cu limita actuală de 11 ani. În cazul salariaților care au în întreținere copii gemeni sau tripleți, precum și în situația familiilor cu 2 sau mai mulți copii încadrați în grad de handicap, se acordă 2 zile în plus pe lună pentru fiecare copil.  Angajatorii nu vor putea anula aceste drepturi prin regulamente interne. Proiectul legislativ subliniază că îngrijirea unui copil cu handicap necesită mult mai mult timp și resurse comparativ cu îngrijirea unui copil fără handicap. Copiii cu nevoi speciale au dezvoltări fizice și psihice diferite, care necesită o atenție sporită din partea părinților.

„Angajatorii nu pot, prin norme interne, să aducă modificări sau completări prezentelor prevederi legale sau să interzică ori să restricționeze munca la domiciliu sau telemunca pentru anumite zile ale săptămânii, în cazul salariaților care au în întreținere copii încadrați într-un grad de handicap, în vârstă de până la 18 ani.”, se precizează în lege.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *