Prima pagină » Actualitate » Se va construi o nouă autostradă în România. Traseul va lega două provincii istorice

Se va construi o nouă autostradă în România. Traseul va lega două provincii istorice

29 mart. 2024, 08:40, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Se va construi o nouă autostradă în România. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat faptul că intră în licitație încă un lot din secțiunea autostrăzii A8. Traseul va lega două provincii istorice.

Se va construi o nouă autostradă în România

Ministrul Transporturilor a precizat că va intra în licitație încă un lot din Autostrada A8. Porțiunea de autosradă va lega Tg. Mureș de Tg Neamț. Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a A8 intră în licitație.

CNAIR a transmis pe 27 martie 2024 spre validare la ANAP documentația pentru contractul necesar construcției lotului Miercurea Nirajului- Sărățeni (23,4 km). Pe traseul acestui lot de autostradă vor fi construite inclusiv două tuneluri cu o lungime totală de 1,07 km.

Contractul prevede o perioadă de maximum 30 de luni (6 luni proiectare și 24 de luni execuție), iar finanțarea va fi asigurată prin Programul Transport (PT) 2021-2027.

După validarea documentației de atribuire, va fi publicat Anunțul de Participare la licitație în cadrul căruia va fi precizată și valoarea estimată a contractului.

În termen de 30 de zile de la finalizarea procedurii de achiziție publică, acest contract va fi preluat de la CNAIR de nou înființata Companie pentru Investiții Rutiere (CNIR), care se va ocupa de implementarea lui.

Ce autostradă se va combina cu un drum expres

Guvernul a aprobat joi, 28 martie 2024, indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Potrivit acestuia, secțiunea Craiova- Filiaşi (51,5 km) va avea profil de autostradă, iar secţiunea Filiaşi- Târgu Jiu (58,6 km) va avea profil de drum expres.

Autostrada Craiova – Filiaşi şi Drumul Expres Filiaşi – Târgu Jiu vor asigura scoaterea traficului greu şi de tranzit, dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport, reducerea timpilor de parcurs prin eliminarea congestiilor, reducerea costului accidentelor, dezvoltarea socio-economică a zonelor adiacente şi reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului.

Sectorul ce face legătura dintre Filiaşi şi Târgu Jiu se regăseşte în Programul Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030 în lista proiectelor localizate pe reţeaua secundară-drumuri de conectivitate şi transregio pentru modernizarea şi creşterea siguranţei.

Termenul de execuție este de 30 de luni pentru autostrada Craiova-Filiași.

,,În maxim două luni, iar dacă nu vom prinde sfârșitul anului, va fi sigur luna ianuarie, vom putea să lansăm în licitație-execuție Craiova – Târgu Jiu. Este drum expres. Țin la acest proiect foarte mult și va fi lansat în licitație, asta însemnând primul tronson Craiova – Filiași, care este comun cu Craiova – Lugoj, iar la Filiași, Filiași – Târgu Jiu se separă drum expres. Vom lansa licitația. Poate există șanse să se termine, să putem să facem până la sfârșit de decembrie, dar nu vreau să îmi iau angajamente de care să nu mă țin. În mod sigur, în ianuarie se poate lansa în licitație.”, a declarat Sorin Grindeanu.

O altă problemă majoră vizează autostrada Comarnic-Brașov. Cea mai controversată autostradă din România s-ar putea face în parteneriat public-privat, iar pe această autostradă va exista taxă de acces. Nemulțumiri au apărut și în ceea ce privește centura Gura Humorului. Aceasta este cea mai scumpă șosea din România. Cei 10 kilometri vor costa aproape cât autostrada de centură din nordul Bucureștiului.

Comentarii
  • Ion de la... raion

    Din unde părea că în România nimeni niciodată nu va reuși să facă vreo autostradă, acum (în campanie), oricine vrea, poate să facă autostrăzi, ca podul din „Povestea porcului”(bășindu-se în Parlament)! Alde ăștia cred că „autostrada uimirii” e ceva asemănător unei… cărări mai late, făcută de doi… bețivi-criță, umblând în zig-zag. Unul la deal, altul la vale!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024