Se transmite la fel de uşor ca gripa. Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură. Principalele simptome ale meningitei sunt ca şi cele ale unei gripe severe. Adică dureri în zona cervicală, gât înţepenit, febră, frisoane, dureri de cap, vărsături, somnolenta sau dureri musculare.
Se transmite la fel de uşor ca gripa
Medicii trag un semnal de alarmă, susţinând că meningita se manifesta în special la copii sau la adulţii tineri. Cu toate acestea, ea poate afecta şi persoanele mai în vârstă. Meningita acţionează oricum asupra persoanelor cu un sistem imunitar scăzut. Specialiştii au ajuns la concluzia că există mai multe tipuri de meningita, în funcţie de ceea ce o provoacă:
– meningita virală,
– bacteriană,
– meningococică,
– pneumococică,
– stafilococică,
– streptococică,
– cu bacili gram negativi,
– tuberculoasă,
– coriomeningita limfocitară benignă,
– meningita urliană,
– meningita cu HIV,
– meningita fungică.
Complicaţiile meningitei pot duce la deces
Meningita virală este cea mai răspândită. Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre copii riscă să facă acest tipe de meningită. Afactiunea se ia prin mâncare, apă sau prin atingerea unor obiecte contaminate. Copiii mici sunt cei mai expuşi, mai ales cei care se afla în colectivitate. Meningita se transmite de la om la om prin salivă sau secreţii nazale. În cazul în care nu este tratată, meningita poate să provoace afecţiuni ireversibile ale creierului. Ceea ce este cel mai grav, poate produce decesul unei persoane în 24 de ore.
Cum tratăm eficient meningita! Având simptome asemănătoare unei gripe, meningita poate evolua foarte rapid fără ca pacientul să se alarmeze. Este important totuşi ca, în cazul apariției simptomelor, pacientul să se prezinte de urgenţă la medic. Meningita poate fi diagnosticată printr-o serie de analize, cum ar fi testele de sânge, tomografie sau RMN.