Se transmite coronavirusul prin respirație? Organizația Mondială a Sănătății spune că dovezile nu sunt convingătoare, dar oamenii de știință avertizează că colectarea de date suficiente ar putea dura ani.
Când rapoartele timpurii au arătat că un nou coronavirus se răspândeste rapid printre oameni, cercetătorii au încercat să precizeze dacă poate călători prin aer. Oficialii din domeniul sănătății spun că virusul este transportat doar prin picături care sunt tușite sau stranutate – fie direct, fie pe obiecte, noteaza nature.com.
Dar unii oameni de știință spun că există dovezi preliminare că transmisia aeriană – în care boala se răspândește în particule mult mai mici din aerul expirat, cunoscut sub denumirea de aerosoli – și că se impun precauții, cum ar fi creșterea ventilației în interior, pentru a reduce riscul de infecție.
Într-o informație științifică postată pe site-ul său web pe 27 martie, Organizația Mondială a Sănătății a spus că nu există suficiente dovezi care să sugereze că SARS-CoV-2 este transportat în aer, cu excepția unui pumn de contexte medicale, cum ar fi atunci când se intubă un pacient infectat.
Însă experții care lucrează in bolile respiratorii și aerosolii din aer spun că colectarea de dovezi fără echivoc pentru transmiterea aerului ar putea dura ani.
„În mintea oamenilor de știință care lucrează la acest lucru, nu există nici o îndoială că virusul se răspândește în aer”, spune omul de știință Lidia Morawska de la Universitatea Tehnologică Queensland din Brisbane, Australia.
Definiții confuze
Când oficialii de sănătate publică spun că nu există suficiente dovezi care să spună că COVID-19 este transportat în aer, înseamnă că este transportat în aerosoli încărcați de virus cu diametrul mai mic de 5 micrometri.
În comparație cu picăturile, care sunt mai grele și călătoresc doar pe distanțe scurte după ce cineva tușește sau strănuta înainte de a cădea la podea sau pe alte suprafețe, aerosolii pot zăbovi în aer mai mult timp și pot călători mai departe.
Cea mai mare transmisie are loc la o distanță apropiată, spune Ben Cowling, un epidemiolog la Universitatea din Hong Kong. Însă distincția dintre picături și aerosoli nu este de ajutor deoarece „particulele care ies cu virus pot fi o gamă largă de dimensiuni. „Foarte, foarte mari, chiar până la aerosoli”, spune el.
Și dacă SARS-CoV-2 se transmite în aerosoli, este posibil ca particulele de virus să se acumuleze în timp în spații închise sau să fie transmise pe distanțe mai mari.
Aerosolii sunt, de asemenea, mai degrabă produși prin vorbire și respirație, ceea ce ar putea reprezenta chiar un risc mai mare decât strănutul și tusea, spune medicul virolog Julian Tang de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.
Se transmite coronavirusul prin respirație?
Un studiu efectuat asupra persoanelor cu gripă a descoperit că 39% dintre oameni expiră aerosoli infecțioși. Atât timp cât împărtim un spațiu aerian cu altcineva, respirăm aerul pe care îl expiră, transmisia aeriană este posibilă, spune Tang.
O altă necunoscută crucială este doza infecțioasă: numărul de particule SARS-CoV-2 necesare pentru a provoca o infecție, spune Lloyd-Smith. „Dacă respiri virus aerosolat, nu știm care este doza infecțioasă care dă o șansă semnificativă de a fi infectat”, spune el. Un experiment pentru a ajunge la acest număr – expunerea deliberată a oamenilor și măsurarea ratei infecției la diferite doze – ar fi lipsit de etică, având în vedere severitatea bolii.
Orice doză infecțioasă, lungimea expunerii este probabil și un factor important, spune Tang. Potrivit lui, fiecare respirație nu poate produce prea mult virus, dar „dacă stai lângă [cineva infectat], care împărtășește același spațiu aerian timp de 45 de minute, vei inhala suficient virus pentru a provoca infecții”.