Prima pagină » Local » Se strâmbă gratiile de la pușcăria din Iași! Scandal-monstru după ce un deținut a aruncat cărțile pe masă! Experimente de infectare cu COVID-19 în celule? (Exclusiv)
Se strâmbă gratiile de la pușcăria din Iași! Scandal-monstru după ce un deținut a aruncat cărțile pe masă! Experimente de infectare cu COVID-19 în celule? (Exclusiv)

Se strâmbă gratiile de la pușcăria din Iași! Scandal-monstru după ce un deținut a aruncat cărțile pe masă! Experimente de infectare cu COVID-19 în celule? (Exclusiv)

19 mai 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un deținut din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași a contestat în instanță decizia luată de Comisia de Disciplină în ceea ce îl privește. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins, însă, contestația formulată de Răzvan George Blaga împotriva acelei hotărâri. Deținutul în vârstă de 32 de ani a susținut că a fost sancționat pe nedrept, pe motiv că ar fi refuzat să primească în celulă doi noi colegi, de teama COVID-19

Scandal imens din cauza COVID-19! Un deținut din Penitenciarul Iași a fost aspru sancționat! Bărbatul a fost acuzat că a refuzat să primească în celulă doi colegi, pe motiv că nu erau testați!
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins recent contestația formulată de Răzvan George Blaga.

„Instanța respinge, ca nefondată, contestația formulată de către petentul Răzvan George Blaga, în prezent deținut în cadrul Penitenciarului Iași, împotriva încheierii din 13 noiembrie 2020, pronunțată de judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Iași”, au precizat judecătorii ieșeni.

Răzvan George Blaga, sancționat după un incident, pe fondul pandemiei de COVID-19

Procesul intentat de Răzvan George Blaga (33 de ani) a început în urmă cu câteva luni. Acesta a trimis la Judecătoria Iași o contestație împotriva hotărârii judecătorului delegat de la Penitenciarul Iași. Acesta a arătat că, pe 28 octombrie 2020, Comisia din cadrul Penitenciarului Iași a decis schimbarea regimului de executare a pedepsei închisorii în regim închis în cazul său.

„Schimbarea regimului de detenție a fost dispusă întrucât am fost sancționat pentru săvârșirea unei abateri disciplinare. Pentru a se dispune în acest sens, a fost reținut că, în perioada detenției, nu aș fi beneficiat de recompense, nu aș fi participat la activitățile organizate, nu aș fi lucrat și aș fi fost sancționat pentru săvârșirea unei abateri disciplinare foarte grave. Potrivit dispozițiilor legale, în cazul sancționării pentru o abatere foarte gravă se poate dispune schimbarea regimului de executare, dar nu se impune această obligație, fiind necesar a fi analizată și conduita persoanei private de libertate.

Eu nu am acționat cu rea-credință, fapta fiind săvârșită în contextul actual pandemic. Potrivit informațiilor pe care le aveam în acel moment, deținuții aduși nu aveau efectuat un test COVID-19 și au fost aduși direct în camera de deținere fără carantinare / izolare de 15 zile, astfel că șansele de infectare cu acest virus păreau iminente. De asemenea, din referat rezultă că fiecare deținut, individual, a refuzat primirea celor doi deținuți aduși”, a menționat Răzvan George Blaga în contestația adresată judecătorilor ieșeni.

Tânărul, condamnat după ce a urcat băut la volan

Deținutul Răzvan George Blaga a mai susținut că, de fapt, pe durata executării, a fost recompensat de 6 ori, a participat la numeroase activități din penitenciare având calificative satisfăcătoare, bune și foarte bune și a lucrat timp de 6 luni. De asemenea, a arătat că, în decurs de 3 ani de detenție, a fost sancționat o singură dată. Răzvan George Blaga se află în penitenciar după ce a fost condamnat la 4 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare, pentru conducere sub influența alcoolului și fără permis.

„În noaptea de 13 spre 14 octombrie 2015, în jurul orei 1:45, după ce a consumat băuturi alcoolice, a condus fără permis, pe drum public, în localitatea Sascut, autoturismul marca Audi A6, a ajuns în fața porții locuinței numitului M.C., după care a distrus cu intenție mașina marca BMW, izbindu-se cu fața vehiculului pe care îl conducea, producând un prejudiciu de 15.503 lei. De asemenea, pe data de 13 decembrie 2017, la ora 14:50, acesta a fost prins în localitatea Sascut, în timp ce conducea autoturismul marca Audi A8 fără a avea permis”, au constatat magistrații ieșeni.

Magistrații au adăugat că tânărul a fost sancționat pentru o abatere foarte gravă, astfel că decizia Comisiei din penitenciar este legală.

Reprezentanții Penitenciarului spun că au fost efectuate testări

Pe de altă parte, reprezentanții Penitenciarului Iași susțin că fiecare persoană privată care intră în instituție este testată.

„Oricare persoană privată de libertate care intră la noi nu este ținută în același loc cu ceilalți deținuți, ci este ținută separat. Totodată, persoana nou-intrată este testată cu privire la COVID-19 și i se face o examinare medicală. Până să fie achiziționate testele privind COVID-19, cei nou-intrați erau ținuți pentru o perioadă în carantină”, a declarat ieri Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, care a subliniat că nu cunoaște detalii privind sancționarea deținutului respectiv, dar a opinat că ceea ce a susținut el poate fi și o scuză pentru ceea ce s-a întâmplat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`