Prima pagină » Local » Se stinge conflictul legat de asfaltarea unui drum din județul Iași! Trei milioane de euro, pentru a scăpa de praful din mijlocul comunei – FOTO

Se stinge conflictul legat de asfaltarea unui drum din județul Iași! Trei milioane de euro, pentru a scăpa de praful din mijlocul comunei – FOTO

23 iul. 2022, 02:00, 3 ,
Vlad Rotaru în Local

Pentru a stinge un conflict legat de asfaltarea unui drum din județul Iași, va fi alocată suma de 3 milioane de euro. Starea drumului DJ 249 D: intersecție DJ 249E–Moreni–Prisăcani–Măcărești–Grozești–intersecție DJ 244F a provocat proteste chiar și în fața sediului CJ Iași

Scandalul legat de asfaltarea unui drum din județul Iași se va putea stinge în perioada următoare. Modernizarea drumului DJ 249 D: intersecție DJ 249E–Moreni–Prisăcani–Măcărești–Grozești–intersecție DJ 244F a stârnit un scandal uriaș după ce autoritățile județene nu au mai alocat fondurile necesare, spre nemulțumirea localnicilor. Mai mulți locuitori din comuna Prisăcani au protestat chiar la sediul Consiliului Județean (CJ) Iași, cerând ca porțiunea de 5 kilometri din centrul localității să fie asfaltată.

Asfaltarea unui drum din județul Iași a stârnit un conflict uriaș

Consiliul Județean Iași s-a trezit în imposibilitatea de a aloca fondurile pentru continuarea lucrării începute în mandatul precedent. Sumele alocate pentru investiția atribuită firmei Eky Sam SRL erau uriașe, iar noua conducere a CJ a fost nevoită să sisteze lucrările.

„Obiectivul de investiții legat de modernizarea drumului județean DJ 249 D: intersecție DJ 249E–Moreni–Prisăcani–Măcărești–Grozești–intersecție DJ 244F, de la kilometrul 7+660 la kilometrul 36+329, a fost inclus în master-plan, pentru drumurile județene și comunale din județul Iași, în perioada 2014–2020. A fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu nr. 4840/31.07.2020,  în valoare de 64,8 milioane de lei, care prevede o durată de execuție de 36 de luni. Ordinul de începere a lucrărilor pentru acest obiectiv de investiții a fost emis pe data de 07.09.2020”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Fără bani prin programele guvernamentale

Pentru a putea face rost de bani, CJ a solicitat sprijin de la nivel central, însă Ministerul Dezvoltării a întârziat cu răspunsul.

„Prin hotărârea Consiliului Județean Iași nr. 308/20.10.2021 a fost actualizat devizul general, ca urmare a încheierii contractului de execuție, și a fost solicitată o finanțare prin Programul „Anghel Saligny”, dar până la această dată nu s-a primit niciun răspuns cu privire la această cerere. Prin hotărârea Consiliului Județean lași nr. 34/08.02.2022 a fost alocată suma de 4.891,00 de mii de lei”, se mai arată în proiect.

Bani din bugetul CJ Iași, pentru drumul de la Prisăcani

Recent, DJADP Iași a cerut alocarea în trimestrul III a unei sume de 15,1 milioane de lei (3 milioane de euro) pentru continuarea lucrărilor. În aceste condiții, CJ Iași va continua să finanțeze lucrarea începută în mandatul anterior. Tronsonul care va fi reabilitat a fost asfaltat în 2008 și se prezenta în condiții bune de drum. Totuși porțiunea de circa 5 kilometri din centrul comunei Prisăcani a fost decopertată, iar localnicii au ajuns acum să circule în praf și noroi. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, a făcut un credit de angajament pentru asfaltarea șoselei respective. Prin hotărârea nr. 352/29.10.2018 a fost avizat un credit de angajament de 78 de milioane de lei, pentru modernizarea DJ 249 D Moreni–Prisăcani. Pentru acest ultim drum, s-au cheltuit 20 de milioane de lei, în 2019, iar alte 30 de milioane de lei în 2020 și 21 de milioane de lei în 2021. Pentru sectorul din Prisăcani nu s-au mai găsit bani, ceea ce a provocat nemulțumirile din ultima perioadă.

Asfaltarea acestui drum din județul Iași ar urma să fie reluată în perioada următoare.

Comentarii
  • Să treceți și pe la Răchiteni, să vedeți aici drum județean, din pămînt, nu a fost asfaltat niciodată.

  • Locuitor Prisacani

    O știre care bucura locuitorii din Prisacani.
    Speram sa se materializeze într-un timp cât mai scurt asfaltarea,de 1 an înghițim praf de ciment după decopertare.Cei care locuiesc la strada și-au pierdut răbdarea pentru ceea ce trebuie sa suporte! Autoritățile indiriguite să aloce banii,sa vedem treaba dusa la capăt!

  • Și în comuna Vlădeni unde patronul de la Panoficom distruge soseaua cu utilajele și nici el nici primăria nu asfaltează in zona fermei Broșteni – intrare în sat pe o raza de 3km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *