Te întrebi dacă se spală sau nu rufe în sâmbăta lui Lazăr? Ei bine, în continuare vei afla ce e bine și ce nu e bine să faci în această zi de sărbătoare cunoscută și ca Moșii de Florii.
Sâmbăta lui Lazăr. Se spală rufe în această zi?
Potrivit preoților ortodocși, există câteva treburi casnice care sunt interzise în această zi de sărbătoare. În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă prăznuiește una dintre cele mai mari minuni săvârșite de Iisus Hristos în viața sa pe Pământ, învierea lui Lazăr. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută și ca Moșii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.
În această zi de sâmbătă, dinaintea Floriilor, la sate femeile nu torc deloc. Acestea consideră că dacă fac acest lucru, morții care așteaptă la poarta Raiului se vor întoarce pe pământ. De asemenea, în Sâmbăta lui Lazăr nu se spală, nu se coace și credincioșii încearcă să trăiască în cumpătare. Se mai spune că această zi este una dedicată iertării, așa că este bine să îi ierți pe cei care ți-au greșit și să nu te superi sau să te cerți cu nimeni.
Învierea lui Lazăr a avut loc în Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Tradiția spune că, după învierea sa din morți, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor și i l-a dăruit.
Ce alte superstiții trebuie să păstrăm pentru o viață îndelungată
Potrivit unei superstiții, la miezul nopții dinspre Florii fetele fierbeau apă cu busuioc și cu fire de la ciucurii unei năframe. Năframa era furată de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica de Florii, tinerele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer. Sperau, în acest fel, să le crească părul frumos și bogat. Tot în Sâmbăta lui Lazăr, în bisericile ortodoxe se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea și învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.
În trecut, fetele colindau casele oamenilor și purtau pe cap cunune cu flori de câmp. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzărița se îmbracă în mireasă. Tot de sâmbăta lui Lazăr este bine să mergeți la biserică cu o creangă de salcie pe care la finalul slujbei le va sfinți preotul.
În mediul rural, copiii povestesc prin cântece despre Iisus și sunt primiți cu multă bucurie de către gospodari, care le oferă ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Paște. Pe când, gospodinele pregătesc de Sâmbăta lui Lazăr plăcinte, pe care le dau vecinilor, rudelor și musafirilor. Fetele tinere, în schimb plantează flori pentru a avea cât mai multe în anul respectiv.