Prima pagină » Economic Local » Se scumpește uleiul de floarea-soarelui! Fermier din Iași: „Din cauza secetei, conținutul de ulei este mic”
Se scumpește uleiul de floarea-soarelui! Fermier din Iași: „Din cauza secetei, conținutul de ulei este mic”

Se scumpește uleiul de floarea-soarelui! Fermier din Iași: „Din cauza secetei, conținutul de ulei este mic”

02 oct. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Se scumpește uleiul de floarea-soarelui din cauza producției mici la această cultură, atât în Iași, cât și în restul țării. Potrivit fermierilor, România are cea mai mică producţie de floarea-soarelui, din ultimii 15 ani, din cauza secetei pedologice. Fermierii vor primi despăgubirile de secetă începând cu 15 octombrie 2024

Fermierii din Iași sunt de părere că se va scumpi uleiul de floarea-soarelui pentru că producția de anul acesta a fost extrem de mică. Potrivit acestora, România are cea mai mică producţie de floarea-soarelui, din ultimii 15 ani, din cauza secetei pedologice. Efectele acestei situații vor fi faptul că se vor scumpi produsele alimentare.

„Noi am scos 1 tonă de floare. E extrem de puțin, iar banii cheltuiți, la hectar, nu îi scoatem. Ce să mai vorbim de profit! Ne-a distrus seceta și vă spun eu că se vor scumpi toate. Dacă vremea va fi așa în anii următori, vine o criză alimentară”, susține Ionuț Popa, fermier din Iași.

Se scumpește uleiul de floarea-soarelui, potrivit fermierilor din Iași

Agricultorii spun că au vândut producția de floarea-soarelui, iar prețul obținut este mai bun față de cel din anul 2023. „Eu am vândut producția. Am avut undeva la 1-1,6 tone, de pe o suprafață de 200 de hectare. Prețul e de la 1,9 la 2 lei pe kilogram. Față de anul trecut, prețul e mai bun. În 2023, a fost de 1,5-1,6 lei pe kilogram. Dar, în raport cu producția pe țară, e mică cantitatea de floarea-soarelui în restul țării. Fermierii din Sud n-au obținut nici măcar 500 de kilograme la hectar. Nu au achitat nici sămânța. Se scumpește uleiul. Este inevitabil! Din cauza secetei, conținutul de ulei este mic, iar procesatorii au randament slab. Bine, când a fost conținut mare de ulei, nu am primit bonus așa cum se întâmplă în țările din Vest”, spune Cezar Musteață, fermier din județul Iași. Fermierii mai norocoși au obținut 2 lei la kilogram.

„Am livrat floarea-soarelui pentru a achita inputurile. Prețul a fost de la 1,7 la 2 lei, la kilogram. La Vaslui, am dus floare cu 2 lei/kilogram”, mai spune Ion Notingar, fermier din Iași. Fermierii din Iași au fost nemulțumiți de prețurile cerealelor.

Fermier din Iași: „Un preț corect ar fi de 3 lei pe kilogram, raportat la cheltuieli”

Agricultorii din Iași mai spun că prețul acesta nu acoperă toate cheltuielile.

„Un preț corect ar fi de 3 lei pe kilogram, raportat la cheltuieli. Nu păstrează fermierii producția, pentru că floarea-soarelui necesită anumite condiții de depozitare. Nici nu poate fi culeasă mai târziu. Uleiul nu ar trebui să se scumpească, ci ar trebui să scadă prețul. La fel e și la pâine. Prețul la grâu a fost mai mic, dar undeva, pe lanțul de producție, se întâmplă ceva, pentru că prețurile cresc”, susține Ciprian Stegaru, fermier din Iași.

Fermierii din Iași, afectați de seceta pedologică, au depus cererile pentru despăgubiri la Direcția Agricolă. Datele au fost transmise către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) iar ministrul Florin Barbu a anunțat că fermierii afectați de secetă vor primi 200 de euro, la hectar, începând cu 15 octombrie 2024. Astfel, din cauza secetei, se scumpește uleiul de floarea-soarelui, potrivit fermierilor din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`